Teletina u aromatičnom umaku osvaja sva osjetila

Shutterstock Teletina u aromatičnom umaku
Ovo profinjeno i jednostavno jelo, teletina u aromatičnom umaku, postat će tvoj omiljeni favorit jer su sastojci u savršenoj harmoniji koja osvaja sva osjetila
Vidi originalni članak

Teleće meso je vrlo nježno i dijetalno pa ga zbog toga mnogi smatraju delikatesom. Naravno, zbog toga je i vrlo omiljeno među gurmanima. Jela od teletine često su na jelovniku za posebne prigode, no zašto i jedan 'običan' ručak ili večera ne bi bilo gozba za sve tvoje ukućane. 

Ovaj je recept, primjerice, toliko fin da će sigurno postati tvoj novi favorit među glavnim jelima. Da ti odamo malu tajnu? Da bi teletina bila sočnija i ukusnija, uvijek ju prethodno drži u marinadi, to će meso učiniti ne samo mekšim, već i aromatičnim.

Meso marinirano u vinu i aromatičnim začinima poput borovice, lovorova lista i bijelog vina izuzetno je ukusno, a kao prilog savršeno idu široki rezanci.

 

sočno i fino Ručak za pet: Teletina u umaku od senfa

 

Teletina u aromatičnom umaku

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg teletine (od plećke)
  • 2 borovice
  • 2 klinčića
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica zrna bijelog papra
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 1 komad celera
  • 1 luk
  • sol
  • 300 g mrkve
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 300 g širokih rezanaca
  • 2 žlice maslaca
  • 30 g brašna
  • 200 ml vrhnja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žumanjak
  • bijeli papar
  • 3 poriluka
  • muškatni oraščić

 

izdašno i sočno Brzi teleći odresci s koricom od krumpira

 

Priprema:

  1. Meso operi, nareži na kockice te pomiješaj u većoj posudi s borovicama, klinčićima, lovorovim listom, zrnima papra i bijelim vinom. Poklopi te ostavi da odstoji preko noći u hladnjaku.
  2. Sljedeći dan očisti celer i bijeli dio jednog poriluka te nareži na veće komade. Luk oljušti i nareži na krupno pa ga zakuhaj s komadima poriluka, celera i žličicom soli u litri i pol hladne vode. Teletinu zajedno s vinom i začinima dodaj luku i ostalim začinima, zakuhaj te ostavi da se kuha oko sat vremena. Potom procijedi. Ukloni poriluk, celer i začine, a meso ostavi sa strane.
  3. U međuvremenu očisti mrkvu i preostali poriluk. Mrkvu nareži na ploške. Poriluk nareži na kolutove i operi u cjedilu. Oboje kuhaj u temeljcu 10-15 minuta. Potom ocijedi. Široke rezance skuhaj u slanoj vodi te ih ocijedi.
  4. Za umak najprije spravi svijetlu zapršku: zagrij maslac, umiješaj brašno i miješajući ga lagano poprži. Zatim pjenjačom umiješaj 500 ml procijeđenog temeljca. Ostavi da lagano ključa 2 minute.
  5. Umiješaj vrhnje te začini solju i limunovim sokom. Teletinu stavi u umak te zakuhaj. Žumanjak razmuti u šalici s malo hladne vode te umiješaj u umak (od tog trenutka nemoj ga više kuhati). Posoli i popapri prema ukusu te začini muškatnim oraščićem. 

 

Recepti otrgnuti od zaborava Teleći ragu s maslinama – specijalitet korzikanske kuhinje koji nas je oduševio

 

Posjeti Gastro.hr