Recepti 19. listopada 2022.

Teleći ragu s maslinama – specijalitet korzikanske kuhinje koji nas je oduševio

foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad je ovo jelo u pitanju, priprema ti neće oduzeti puno vremena, a ostatak može proteći dok se ti zabavljaš. Što se duže ovo varivo krčka, to će biti finije, a gosti ili ukućani više oduševljeni njime.

Teleći ragu s maslinama jedan je od korzikanskih specijaliteta, posebno cijenjen u gastronomiji, a Korzikanci ovo varivo najčešće poslužuju uz tjesteninu, premda savršeno ide i uz mladi (kuhani) krumpir.

Prije nego ga isprobaš svakako odaberi fini i mekani komad teletine u mesnici. Priprema je vrlo jednostavna i brza (maksimalno 15 - 20 minuta), a onda varivo ostavi da se pirja oko sat i pol! Ovo je jelo izvrsno za obiteljski ručak vikendom ili za obroke s prijateljima, primjerice, subotom navečer: dok se zabavljate i ugodno ćaskate ne morate paziti na sat - što se jelo duže kuha to će biti bolje!

Možda vas zanima... Počasti se raguom od divljači s domaćom tjesteninom Kolumne

Premda navodimo sastojke za 4 osobe slobodno dodaj više sastojaka i začina po želji – jer nema ništa ukusnije od ostataka finog variva koji su jednako dobri, a često i još bolji, kada se jedu dan kasnije!

Uostalom, to je i užitak tradicionalnih jela francuske gastronomije! Što se priloga tiče, preporučujemo kuhani krumpir, ali jako fino paše i uz rižu, tjesteninu, kvinoju, pire od povrća (pastrnjak, celer, krumpir) ili uz samo povrće (mahune, prokulice, bijeli grah, rajčice na provansalski način)…

Teleći ragu s maslinama

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g teleće lopatice bez kosti
  • 5 ljutika
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • ½ celera
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 150 ml suhog crnog vina
  • 350 ml goveđeg temeljca
  • 1 lovorov list
  • 2 zrna pimenta
  • žličica sjeckanog ružmarina
  • žličica sjeckanog timijana
  • sol i mljeveni svježi papar
  • 10 crnih maslina bez koštica
Možda vas zanima... Ragu od patke po receptu ekipe iz bistroa Pod Zidom Špajza

Priprema:

  1. Oprano meso posuši i nareži ga na kocke. Oljušti ljutiku i češnjak te ih prepolovi. Mrkvu i celer oguli i izreži na sitne kockice. U loncu zagrij ulje, na njemu poprži meso da se zarumeni, a zatim ga izvadi sa strane.
  2. Na masnoći od mesa propirjaj pripremljeno povrće, umiješaj koncentrat rajčice pa sve podlij vinom. Kada dio vina ishlapi, dolij juhu, začine i začinsko bilje te povrće posoli i popapri.
  3. U lonac vrati meso, stavi poklopac i ostavi gulaš da vrije oko 1,5 sat. Otprilike 15 minuta prije kraja kuhanja u gulaš dodaj masline, koje po želji možeš prepoloviti. Dotjeraj okus pa jelo posluži uz kuhani krumpir.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.