Teleći ragu s maslinama jedan je od korzikanskih specijaliteta, posebno cijenjen u gastronomiji, a Korzikanci ovo varivo najčešće poslužuju uz tjesteninu, premda savršeno ide i uz mladi (kuhani) krumpir.
Prije nego ga isprobaš svakako odaberi fini i mekani komad teletine u mesnici. Priprema je vrlo jednostavna i brza (maksimalno 15 - 20 minuta), a onda varivo ostavi da se pirja oko sat i pol! Ovo je jelo izvrsno za obiteljski ručak vikendom ili za obroke s prijateljima, primjerice, subotom navečer: dok se zabavljate i ugodno ćaskate ne morate paziti na sat - što se jelo duže kuha to će biti bolje!
Premda navodimo sastojke za 4 osobe slobodno dodaj više sastojaka i začina po želji – jer nema ništa ukusnije od ostataka finog variva koji su jednako dobri, a često i još bolji, kada se jedu dan kasnije!
Uostalom, to je i užitak tradicionalnih jela francuske gastronomije! Što se priloga tiče, preporučujemo kuhani krumpir, ali jako fino paše i uz rižu, tjesteninu, kvinoju, pire od povrća (pastrnjak, celer, krumpir) ili uz samo povrće (mahune, prokulice, bijeli grah, rajčice na provansalski način)…
Teleći ragu s maslinama
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g teleće lopatice bez kosti
- 5 ljutika
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- ½ celera
- 2 žlice ulja
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 150 ml suhog crnog vina
- 350 ml goveđeg temeljca
- 1 lovorov list
- 2 zrna pimenta
- žličica sjeckanog ružmarina
- žličica sjeckanog timijana
- sol i mljeveni svježi papar
- 10 crnih maslina bez koštica
Priprema:
- Oprano meso posuši i nareži ga na kocke. Oljušti ljutiku i češnjak te ih prepolovi. Mrkvu i celer oguli i izreži na sitne kockice. U loncu zagrij ulje, na njemu poprži meso da se zarumeni, a zatim ga izvadi sa strane.
- Na masnoći od mesa propirjaj pripremljeno povrće, umiješaj koncentrat rajčice pa sve podlij vinom. Kada dio vina ishlapi, dolij juhu, začine i začinsko bilje te povrće posoli i popapri.
- U lonac vrati meso, stavi poklopac i ostavi gulaš da vrije oko 1,5 sat. Otprilike 15 minuta prije kraja kuhanja u gulaš dodaj masline, koje po želji možeš prepoloviti. Dotjeraj okus pa jelo posluži uz kuhani krumpir.