Špajza 28. travnja 2020.

Ragu od patke po receptu ekipe iz bistroa Pod Zidom

foto: Pod zidom, Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Bistro Pod Zidom, kao i većina zagrebačkih restorana, trenutno je u nesretnoj fazi iščekivanja. Prije no što se, nadamo se u punom sastavu i snazi, vrate poslu, pratitelje na društvenim mrežama "poslužuju" odličnim receptima...

Ako je nešto dobro proizašlo iz ove zdravstvene i društvene krize, onda je to interes za gastronomiju i razgranata mreža za dijeljenje recepata. Od renomiranih chefova i restorana na dnevnoj bazi pristiže dobrodošla doza inspiracije i savjeta, koja služi i kao podsjetnik da nas dobra hrana i usluga čekaju i nakon izolacije. 

Ovoj se spontanoj razmjeni kulinarskog znanja na društvenim mrežama pridružio i tim bistroa Pod Zidom, koji u nekim sretnijim vremenima poslužuje goste u istoimenoj zagrebačkoj ulici.

Nakon što s prošlog tjedna objavili detaljne upute za pripremu svježe tjestenine, nastavili su receptom za ragu od pačjih bataka. "Da svježa tjestenina od prošlog tjedna ne bi ostala prazna, danas vam odajemo recept za ragu od patke! Zapamtite, vruću tjesteninu direktno iz vode umiješajte u ragu i servirajte obilno posuto kvalitetnim parmezanom", poručili su iz Pod zidom.  

Sastojci:

  • 6 pačjih bataka
  • 1 luk
  • 1/4 korijena celera
  • 1 mrkva
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 50 g vinskog octa
  • 50 g koncentrata rajčice
  • 200 ml crnog vina
  • Svježi timijan, papar u zrnu, sol

Priprema:

  1. Zapeći batke do zlatno smeđe boje, izvaditi ih sa strane, zatim na masnoći od patke karamelizirati povrće narezano na kocke.
  2. Zapeći minutu koncentrat rajčice te glazirati s vinom i octom. Reducirati do pola vino. Dodati temeljac i začine, zavriti temeljac i vratiti batke, peći pokriveno cca 2 sata na 130 stupnjeva dok se patka ne odvoji od kosti.
  3. Ohladiti patku u umaku te je očistiti od masnoće i natrgati na trake. Začiniti reduciranim umakom od pečenja kojem se odstranio višak masnoće. Po ukusu posoliti i popapriti.

 

Možda vas zanima... Domaći chefovi na Facebooku dijele odlične recepte Špajza Možda vas zanima... Chefovi se iz kuhinja sele na društvene mreže Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.