Bilo da ih pripremiš uz povrće na žaru, dodatne salate, pečene krumpire ili, možda tjesteninu sa začinskim biljem, teleći odresci su uvijek najbolji izbor mesa. Na tradicionalnoj hrvatskoj trpezi teletina se najčešće priprema uz krumpir i povrće, stoga smo pronašli jedan jako zanimljiv recept koji objedinjuje sve naše favorite.
Osim toga, držimo se ‘devize’ kako idealan blagdanski meni treba biti nezaboravna okusa, a poslužen kao u luksuznom restoranu. Kod priprema važne slavljeničke večere ili ručka svakom kuharu je jako važno da priprema jela ne oduzima mnogo vremena – baš poput ovog recepta.
Teleći odresci s koricom od krumpira
Sastojci (za 4 osobe):
Za koricu od krumpira:
- 400 g krumpira
- 2 žumanjka
- 50 g parmezana
- sol i mljeveni bijeli papar
- prstohvat muškatnog oraščića
- ½ svežnjića peršina
Za medaljone, povrće i umak:
- 8 telećih odrezaka (od po 100 g)
- 2 žlice maslaca
- sol i papar
- 200 g mrkve
- 200 g brokule
- 1 žlica maslaca
- 100 g ljutike
- 1 češanj češnjaka
- 200 ml bijelog vina
- 300 ml temeljca
- 1 žličica provansalskih začina
- 1 žlica zelenog papra
- 250 g punomasnog vrhnja sa začinskim biljem
- 2 žlice vinjaka
Priprema:
- Krumpir operi, zakuhaj u slanoj vodi i kuhaj 20-tak minuta. Zatim odlij vodu, ostavi da se krumpir malo hladi, oguli ga i napravi pire. Žumanjke istuci s parmezanom te ih umiješaj u krumpir. Smjesu začini solju, paprom i muškatnim oraščićem pa dodaj nasitno nasjeckani peršin.
- Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva. Operi teleće odreske i posuši ih. Maslac zagrij u velikoj tavi te na njemu poprži meso. Potom izvadi meso, dobro ga posoli i popapri te ga stavi na vatrostalni poslužavnik.
- Smjesu od krumpira stavi u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istisni je na odreske. Peci 20-25 minuta. U međuvremenu nareži mrkvu, kuhaj je u slanoj vodi 6 minuta, a nakon 3 minute joj dodaj brokulu. Povrće ocijedi, kratko propirjaj na vrućem maslacu te začini.
- Za umak oljušti ljutiku i češnjak, nasjeckaj ih i u preostaloj masnoći pirjaj dok ne postanu staklasti. Potom ulij vino i temeljac. Umiješaj provansalske začine i zeleni papar. Umak ostavi da na jakoj vatri ključa 5 minuta. Po potrebi ga zgusni tamnim škrobom. Pomiješaj vrhnje i vinjak te smjesu umiješaj u umak da se ugrije, ali ne smiješ dopustiti da vrije. Umak posoli i popapri.
- Pečene teleće odreske izvadi iz pećnice i posluži s povrćem i umakom. Posluženo jelo ukrasi listićima bosiljka.