Terina od lososa – otmjena dama na svečanom stolu

Shutterstock Terina od lososa
Terina od lososa je sjajno jelo za posebne prilike, a ovaj recept za tu kojem se koristi dimljeni losos uvijek će impresionirati. Izgleda vrlo elegantno i složeno, a zapravo ga je jednostavno pripremiti
Vidi originalni članak

U trenutku kada poslužiš terinu od lososa na stol svi će tvoji gosti biti oduševljeni, no to definitivno nije trenutak u kojem ćeš skromno priznati da je zapravo i nije bilo teško pripremiti. Ovo jelo izgleda vrhunski i kao da je stiglo iz nekog otmjenog restorana, no terina je lagana za pripremu, a poanta je u tome da je treba napraviti najmanje 6 sati prije posluživanja – kako bi zasjala u punom obliku.

Napravljena od listića želatine, hladno dimljenog lososa izvana i od ukusne mješavine svježeg i zrnatog sira, slatkog vrhnja i finih začina te pomalo pikantniju aromu hrena - terina od dimljenog lososa je otmjena koliko i ukusna!

Terina od lososa

Sastojci (za 4 osobe):

  • 150 g svježeg krastavca
  • 4 listića želatine
  • 250 g dimljenog lososa
  • 200 g zrnatog sira
  • 125 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica naribanog hrena (iz staklenke)
  • 1 žlica sjeckanog kopra
  • 100 g slatkog vrhnja
  • sol i papar
  • sok od limuna

 

jelo od povrća Terina od povrća, camemberta i palente

 

Priprema:

  1. Operi, očisti i na ploške nareži oko 150 g svježeg krastavca, posoli ga i ostavi da odstoji oko 10 minuta. Namoči 10 listića želatine u hladnu vodu.
  2. Prekrij uski, četvrtasti kalup plastičnom folijom pa joj rubove obloži ploškama dimljenog lososa (oko 150 g). 
  3. Nareži na kockice 50 g dimljenog lososa pa ga izmiješaj sa zrnatim sirom, svježim kravljim sirom, hrenom i koprom.
  4. Ocijeđenu želatinu otopi sa sasvim malo vode, primiješaj 1 žlicu smjese od sira, a zatim sve umiješaj u ostatak nadjeva. 
  5. Na kraju primiješaj i 100 g tučenog, nezaslađenog slatkog vrhnja. Nadjev začini solju, paprom i sokom od limuna, a zatim stavi polovicu nadjeva u kalup.
  6. Na to složi krastavce koji su se prije toga ocijedili na ubrusu i na to stavi ostatak nadjeva pa sve prekrij ploškama lososa (još oko 50 g).
  7. Prekrij terinu plastičnom folijom pa je ostavi minimalno 3 sata u hladnjaku da se stisne. Prije posluživanja izvadi je iz kalupa i dekoriraj.

 

 

Potpuno nova dimenzija Najbolje od blagdana: Čokoladna terina

 

Posjeti Gastro.hr