U trenutku kada poslužiš terinu od lososa na stol svi će tvoji gosti biti oduševljeni, no to definitivno nije trenutak u kojem ćeš skromno priznati da je zapravo i nije bilo teško pripremiti. Ovo jelo izgleda vrhunski i kao da je stiglo iz nekog otmjenog restorana, no terina je lagana za pripremu, a poanta je u tome da je treba napraviti najmanje 6 sati prije posluživanja – kako bi zasjala u punom obliku.
Napravljena od listića želatine, hladno dimljenog lososa izvana i od ukusne mješavine svježeg i zrnatog sira, slatkog vrhnja i finih začina te pomalo pikantniju aromu hrena - terina od dimljenog lososa je otmjena koliko i ukusna!
Terina od lososa
Sastojci (za 4 osobe):
- 150 g svježeg krastavca
- 4 listića želatine
- 250 g dimljenog lososa
- 200 g zrnatog sira
- 125 g svježeg kravljeg sira
- 1 žlica naribanog hrena (iz staklenke)
- 1 žlica sjeckanog kopra
- 100 g slatkog vrhnja
- sol i papar
- sok od limuna
Priprema:
- Operi, očisti i na ploške nareži oko 150 g svježeg krastavca, posoli ga i ostavi da odstoji oko 10 minuta. Namoči 10 listića želatine u hladnu vodu.
- Prekrij uski, četvrtasti kalup plastičnom folijom pa joj rubove obloži ploškama dimljenog lososa (oko 150 g).
- Nareži na kockice 50 g dimljenog lososa pa ga izmiješaj sa zrnatim sirom, svježim kravljim sirom, hrenom i koprom.
- Ocijeđenu želatinu otopi sa sasvim malo vode, primiješaj 1 žlicu smjese od sira, a zatim sve umiješaj u ostatak nadjeva.
- Na kraju primiješaj i 100 g tučenog, nezaslađenog slatkog vrhnja. Nadjev začini solju, paprom i sokom od limuna, a zatim stavi polovicu nadjeva u kalup.
- Na to složi krastavce koji su se prije toga ocijedili na ubrusu i na to stavi ostatak nadjeva pa sve prekrij ploškama lososa (još oko 50 g).
- Prekrij terinu plastičnom folijom pa je ostavi minimalno 3 sata u hladnjaku da se stisne. Prije posluživanja izvadi je iz kalupa i dekoriraj.