Torta s bademima i suhim šljivama

Mekana i neodoljiva torta koja će vas zasititi već nakon prve kriške
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 237

Biskvit

  • 2 kom jaje kokošje
  • 5 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 100 g bademi,mljeveni
  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 10 g prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 100 ml ulje, biljno
  • 100 g šljive, suhe
  • 3 kom jabuka (cijela)

Preljev

  • 500 ml vrhnje za šlag
  • 100 g čokolada za kuhanje

Priprema

  1. Istucite 4 žumanjka s 5 žlica šećera, dodajte ulje, mlijeko, brašno s praškom za pecivo, bademe, na sitno narezane suhe šljive, na kockice narezane jabuke te lagano umiješajte snijeg od 4 bjelanjka.
  2. Kalup za pečenje torte (promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje. Tijesto istresite u kalup te ga pecite 45-50 min na 180°c. Gotov kolač ostavite da se malo ohladi, a u međuvremenu napravite čokoladni preljev.
  3. Vrhnje za šlag pomiješajte s čokoladom za kuhanje. na laganoj vatri miješajte dok se čokolada ne otopi, a kad prokuha, još nekoliko minuta kuhajte. Topli preljev prelijte preko kolača, koji ste prije toga izbockali čačkalicom. ostavite na hladnom da se stegne. Izvadite iz kalupa i ukrasite prema želji.
Posjeti Gastro.hr