Tri neobična napitka od kave koje moraš isprobati
Mnogi od nas ne mogu zamisliti dan bez mirisne šalice kave. Iako svatko ima specifičan ukus i pije samo određenu vrstu kave, nekada je dobro malo razbiti rutinu i isprobati nešto novo. Kako je ljeto savršeno vrijeme za nova iskustva i eksperimentiranje, zašto ne bi isprobali neke od najneobičnijih napitaka s kavom?
Možda tako djeluju, ali ovi napitci nisu najnoviji trend s društvenih mreža nego se radi o receptima koji se tradicionalno pripremaju u raznim dijelovima svijeta. Dok je tonik kava nastala u Americi, točnije u San Franciscu koji je poznat pa dobroj kavi i inovativnosti, kombinacija espressa i limuna u Italiji se ispija već desetljećima
Ako ipak tražiš nešto egzotičniju kombinaciju, Mazagran kava s rumom i mentom odličan je izbor s kojim se u Portugalu nazdravlja još od 19. stoljeća.
Svaka od ove tri kombinacije ima nešto posebno što bi ti se moglo svidjeti. Možda na papiru zvuče nespojivo pa ćete jednostavno morati isprobati ove napitke s kavom kako bi se uvjerili koliko su ukusni.
Za sva tri recepta je potrebna mjerica espressa, a ako nemaš aparat za pripremu espressa, jednostavno ga zamijeni moka kavom ili jednom žličicom instant kave otopljene u 30 do 45 ml vode.
Espresso tonik
Sastojci:
- 1 mjerica espresso kave
- 150 ml tonika
- led
Postupak:
- Najprije pripremi espresso i ostavi da se ohladi. Visoku čašu napuni ledom i dodaj tonik.
- Hladni espresso pažljivo nalij preko leda i tonika kako bi dobila dva odvojena sloja.
- Prije ispijanja pomiješaj i uživaj u osvježavajućoj i slatkoj kombinaciji kave i tonika.
Espresso Romano
Sastojci:
- 1 mjerica espresso kave
- 1 kriška limuna
- 1 trakica korice limuna
Postupak:
- Najprije pripremi espresso i ulij ga u malu šalicu.
- Kriškom limuna prođi rubom šalice kako aroma ostala na njemu, a u samu kavu ubaci trakicu korice limuna.
- Kavu pij dok je topla i dodaj šećera po želji.
Mazagran kava
Sastojci:
- 1 mjerica espresso kave
- 60 ml hladne vode
- 30 ml ruma
- 1/2 limuna (sok)
- nekoliko grančica svježe mente
- led
Postupak:
- U vrču pomiješaj espresso, hladnu vodu, sok pola limuna i rum, po želji i šećer.
- Sve dobro promiješaj i zatim prelij u visoku času punu leda.
- Dodaj nekoliko listića mente i uživaj u hladnoj i aromatičnoj kavi.