Grci, poput nas, obožavaju kavu i uživaju u njoj na razne načine. Jedna od popularnih varijacija kave u Grčkoj je ledena kava koju je izumio predstavnik Nescafea 1957. godine, a danas je omiljeni (ljetni) napitak duž grčke obale, ali i na Cipru te u dijelovima Italije. Riječ je o freddo espressu - hladnom espressu s ledom i pjenom od mlijeka. Posebno je popularan među kavoljupcima koji guštaju u jakoj i hladnoj kavi.
No, što ovo čarobno grčko piće čini tako popularnim?
Freddo espresso jedinstven je napitak napravljen od espressa te serviran u obliku pjenušavog frapea. Preliven je hladnom pjenom na bazi mlijeka poznatom pod grčkim imenom afrogala.
Napitak se tradicionalno poslužuje preko leda, a mnogi ga piju s dodatkom šećera ili stevije. Uz dodatak vanilije ili likera, dobit ćeš još zanimljivi ljetni napitak. U jedno smo sigurni, oni koji traže poticaj za početak radnog dana trebali bi isprobati ovu grčku deliciju...
Sastojci:
- dvostruki espresso
- svježe mlijeko
- šećer po ukusu
- led
Priprema:
- U blender stavi 100 ml svježeg mlijeka, miksaj ga dok se ne stvori gusta pjena.
- Pripremi dupli espresso. Imaj na umu da će mu led ublažiti jačinu.
- Po želji dodaj šećer u vruću smjesu za espresso i sve dobro promiješaj u blenderu.
- U čašu stavi pet kockica leda, a potom dodaj pripremljeni espresso i miješaj dok se kava ne ohladi. Po potrebi dodaj još nekoliko kockica leda.
- Kremu koju si prethodno pripremila dodaj u hladni espresso.
- Posluži uz malo cimeta ili ribane čokolade. I ne zaboravi na slamku!
Uživaj!
Izvor: http://nektarcafe.gr