Špajza 15. rujna 2024.

Ovo su najčešće pogreške kod kuhanja kave u džezvi

turska kava
Kuhanje kave u džezvi
foto: Shutterstock
Detaljne upute za pripremu crne kave, kao i upozorenje gdje je najlakše pogriješiti, dobili smo od Domagoja Trusića iz Hug&Puncha...

Jasno je kako je kava u ovom dijelu Europe daleko više od sredstva za razbuđivanje ili navike. Ispijanje kave je ritual koji traje, od kojeg se rijetko odstupa i koji obično uključuje i društvo.

Baš kao što se u SAD-u okupljaju oko roštilja, a u Engleskoj ne preskaču popodnevnu šalicu čaja, tako se ni na ovim prostorima ne zaobilazi kava - ni jutarnja, a ni popodnevna.

Kada popiti omiljenu prvu jutarnju šalicu kave? Možda vas zanima... Kada popiti omiljenu prvu šalicu jutarnje kave? Špajza

Kako kuhaš tursku kavu?

Često je riječ upravo o turskoj kavi, pripremljenoj u džezvi, koju kuhamo po uputama koje smo dobili od roditelja ili baka i djedova. Svatko ima svoj recept, proces u kojem uživa, ali ipak postoji nekoliko sitnica na koje bi trebalo pripaziti.

Zato smo se obratili Domagoju Trusiću, jedinom treneru u regiji s licencom Specialty Coffee Associationa te edukatoru brenda Hug&Punch. S kolegom Nikolom Žigantom, kroz pržionicu i edukacijski centar u Matuljima, promiče kulturu ispijanja specialty kave.

Između ostalog, u ponudi imaju i mješavinu Ibrik @Home, prilagođenu upravo pripremi turske kave. 

 | Author: Shutterstock Kuhanje kave u džezvi; foto: foto: Shutterstock

Originalno se ova kava priprema u vatrenom tucanom lončiću (džezvi) i servira u malim šalicama – fildžanima. Ako ti je praktičnost draža od romantike, sasvim će dobra biti i mala metalna posuda s dugačkom drškom te omiljena male šalice. Dobro je koristiti posudu veću od one potrebne za količinu vode kako bi spriječila izlijevanje prilikom podizanja kave.

"Priprema je jednostavna, ali važno je slijediti točan red vožnje", zaključuje Domagoj Trusić. 

Međimurska kava Možda vas zanima... Međimurska kava - desert i napitak u jednoj šalici Recepti

Savršene upute za tursku kavu

Treba ti (za 6 osoba):

  • džezva
  • 3 dl filtrirane vode
  • 30 g kave (mljevene za ibrik)
  • žličica
  • šalice

Priprema:

  1. Posudu s filtriranom vodom stavi na vatru i pričekaj da zakipi. Makni s vatre.
  2. Dodaj 30 g, odnosno 6 žličica mljevene kave. Dobro promiješaj.
  3. Vrati nazad na vatru i pusti da se pjena podigne prema rubu.  
  4. Odmah makni s vatre. Ovo je trenutak u kojem se često griješi – ako ju ostaviš duže na vatri, kava će se prokuhati, što će spaliti eterična ulja koja će stoga postati gorka. Takva kava tražila bi puno šećera i mlijeka.
  5. Preko pjene prelij malo vrele vode. Pusti da odleži 30-ak sekundi kako bi talog pao na dno.
  6. U svaku šalicu stavi po jednu žličicu pjene. Zatim svaku šalicu napuni dopola.
  7. Dopuni šalice do vrha, po želji dodaj malo mlijeka. 

Proces pripreme, s detaljnim pojašnjenjima, možeš pogledati i u videu: