Recepti Desert 31. ožujka 2024.

Međimurska kava - desert i napitak u jednoj šalici

Desert
5 MIN
7 MIN
2
JEDNOSTAVNO
Međimurska kava
Međimurska kava
foto: Marijana Zlomislić
Ovo je domaća alternativa trendovskoj Dalgona kavi...

Protekle je godine obilježila Dalgona, koja je efektna i instagramična, ali je i preslatka za naš ukus. Ipak smo skloniji crnoj kavi bez šećera ili pak međimurskoj kavi, slojevitoj slastici sa žumanjcima, rumom i tučenim vrhnjem.

Riječ je o zaista divnoj kombinaciji okusa, a bonus je i to što zadovoljava želju za slatkim. Uz ovu kavu sigurno nećeš trebati komad torte!

Kako nam piše naš dragi čitatelj, tu izvrsnu kavu su počeli priređivati konobari iz poznatog restorana Međimurska hiža, koji su dobivali nagrade u pripremanju mnogih odabranih jela. Ne znamo kako točno glasi njihov originalni recept, no okusom ovaj naš vrlo mu je blizu...

 | Author: Marijana Zlomislić Međimurska kava foto: Marijana Zlomislić

Ne gasi ekran dok kuham

Međimurska kava
5 MIN
pripreme
7 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kava 4 žličica
  • Voda 300 ml
  • Žumanjak 2 kriška
  • Šećer kristal 2 žlica
  • Rum 1 žlica
  • Slatko vrhnje
Postupak
  1. Skuhaj kavu i pusti da odstoji 5 minuta.


  2. Za to vrijeme na pari istuci žumanjke sa šećerom u gustu, pahuljastu smjesu. 


  3. Izmiksaj hladno slatko vrhnje. Trebat će ti otprilike dvije žlice tučenog slatkog vrhnja po šalici.


  4. U staklenu šalicu najprije ulij kavu, dodaj pola žlice ruma pa pažljivo dodaj polovicu tučenih žumanjaka. Na kraju dodaj lagano tučeno slatko vrhnje i posluži odmah.


 

Možda vas zanima... Doručak i prva jutarnja kava u jednoj čaši Recepti Možda vas zanima... Dalgona kava - napitak koji je osvojio digitalni svijet Recepti Možda vas zanima... Ovo su tri slastice za najveće obožavatelje kave Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Međimurec 11:45 18. Travanj 2020.

    Tu izvrsnu kavu su počeli priređivati konobari iz ugostiteljskog objekta znanog pod imenom "Međimurska hiža", ekskluzivni restoran na kraju 1970-tih godina koji su imali svoje znanje i zvanje u vrsnom pripremanju jela i pića te njihovo serviranje. Uz to što ... prikaži još! su ugostitelji iz ondašnjeg Uniona znali mnogo toga i imali su na raspolaganju nekoliko izvrsnih ugostiteljskih objekata, njihovi radnici su dobivali nagrade u pripremanju mnogih odabranih jela, .. ..