Recepti 16. travnja 2020.

Međimurska kava – desert i napitak u jednoj šalici

Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je domaća alternativa trendovskoj Dalgona kavi...

Posljednjih su dana društvene mreže preplavljene fotografijama Dalgona kave, jednostavne i efektne kombinacije instant kave, šećera, vode i mlijeka. Može se posluživati kao topli napitak sa začinima poput cimeta ili pak kao ledena kava s pahuljastom kremom. 

 

Možda vas zanima... Dalgona kava - napitak koji je osvojio digitalni svijet Recepti

 

Dalgona je, priznajemo, efektna i instagramična, ali je i preslatka za naš ukus. Ipak smo skloniji crnoj kavi bez šećera ili pak Međimurskoj kavi, slojevitoj slastici sa žumanjcima, rumom i tučenim vrhnjem.

Riječ je o zaista divnoj kombinaciji okusa, a bonus je i to što zadovoljava želju za slatkim. Uz ovu kavu sigurno nećeš trebati komad torte!

 | Author: Marijana Zlomislić Marijana Zlomislić

Sastojci za dvije šalice:

  • 4 žličice kave
  • 3 dl vode
  • 2 žumanjka
  • 2 žlica šećera
  • 1 žlica ruma
  • Tučeno vrhnje

Priprema:

  1. Skuhaj kavu i pusti je da odstoji pet minuta.
  2. Za to vrijeme na pari istuci žumanjke sa šećerom u gustu, pahuljastu smjesu. 
  3. Izmiksaj hladno slatko vrhnje. Trebat će ti otprilike dvije žlice tučenog vrhnja po šalici.
  4. U staklenu šalicu najprije ulij kavu, dodaj pola žlice ruma pa pažljivo dodaj polovicu tučenih žumanjaka. Na kraju dodaj lagano tučeno vrhnje i posluži odmah.

Uživaj!

 | Author: Marijana Zlomislić Marijana Zlomislić

 

Možda vas zanima... Tri slastice s kavom za njezine najveće obožavatelje Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Međimurec 11:45 18. Travanj 2020.

    Tu izvrsnu kavu su počeli priređivati konobari iz ugostiteljskog objekta znanog pod imenom "Međimurska hiža", ekskluzivni restoran na kraju 1970-tih godina koji su imali svoje znanje i zvanje u vrsnom pripremanju jela i pića te njihovo serviranje. Uz to što ... prikaži još! su ugostitelji iz ondašnjeg Uniona znali mnogo toga i imali su na raspolaganju nekoliko izvrsnih ugostiteljskih objekata, njihovi radnici su dobivali nagrade u pripremanju mnogih odabranih jela, .. ..