Ovo je domaća alternativa trendovskoj Dalgona kavi...
Protekle je godine obilježila Dalgona, koja je efektna i instagramična, ali je i preslatka za naš ukus. Ipak smo skloniji crnoj kavi bez šećera ili pak međimurskoj kavi, slojevitoj slastici sa žumanjcima, rumom i tučenim vrhnjem.
Riječ je o zaista divnoj kombinaciji okusa, a bonus je i to što zadovoljava želju za slatkim. Uz ovu kavu sigurno nećeš trebati komad torte!
Kako nam piše naš dragi čitatelj, tu izvrsnu kavu su počeli priređivati konobari iz poznatog restorana Međimurska hiža, koji su dobivali nagrade u pripremanju mnogih odabranih jela. Ne znamo kako točno glasi njihov originalni recept, no okusom ovaj naš vrlo mu je blizu...
Međimurska kava
foto: Marijana Zlomislić
Ne gasi ekran dok kuham
Međimurska kava
5 MIN
pripreme
7 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kava
4
žličica
Voda
300
ml
Žumanjak
2
kriška
Šećer
2
žlica
Rum
1
žlica
Slatko vrhnje
Postupak
Skuhaj kavu i pusti da odstoji 5 minuta.
Za to vrijeme na pari istuci žumanjke sa šećerom u gustu, pahuljastu smjesu.
Izmiksaj hladno slatko vrhnje. Trebat će ti otprilike dvije žlice tučenog slatkog vrhnja po šalici.
U staklenu šalicu najprije ulij kavu, dodaj pola žlice ruma pa pažljivo dodaj polovicu tučenih žumanjaka. Na kraju dodaj lagano tučeno slatko vrhnje i posluži odmah.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Tu izvrsnu kavu su počeli priređivati konobari iz ugostiteljskog objekta znanog pod imenom "Međimurska hiža", ekskluzivni restoran na kraju 1970-tih godina koji su imali svoje znanje i zvanje u vrsnom pripremanju jela i pića te njihovo serviranje. Uz to što ... prikaži još! su ugostitelji iz ondašnjeg Uniona znali mnogo toga i imali su na raspolaganju nekoliko izvrsnih ugostiteljskih objekata, njihovi radnici su dobivali nagrade u pripremanju mnogih odabranih jela, .. ..