Turska salata od mrkve

Mrkvu su u salatama prvo počeli koristiti u sjeverozapadnoj Africi, a u Turskoj se najčešće priprema za velike večere i posebne prigode poput dočeka Nove godine
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 405

Potrebno vam je

  • 4 kom mrkva, crvena
  • 2 režanj češnjak
  • 1.50 dl ulje maslinovo
  • 3 dl jogurt (3.2% masti)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • menta

Priprema

  1. Ogulimo i operemo mrkvu pa je krupno naribamo. Ogulimo i zgnječimo češnjak.
  2. U masivnoj tavi zagrijemo ulje, dodamo naribanu mrkvu i češnjak te na umjerenoj vatri pirjamo oko deset minuta. Često miješamo.
  3. Mrkvu ocijedimo kroz cjedilo dok ne isteče sve ulje. Ostavimo mrkvu da se ohladi. Žlicom je stavimo u posudu i pomiješamo s jogurtom.
  4. Posolimo i popaprimo prema ukusu. Stavimo u hladnjak na najmanje sat vremena. Pri posluživanju pospemo sitno nasjeckanom metvicom.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'

Posjeti Gastro.hr