gastro postao
Mrkvu su u salatama prvo počeli koristiti u sjeverozapadnoj Africi, a u Turskoj se najčešće priprema za velike večere i posebne prigode poput dočeka Nove godine
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 405
Potrebno vam je
- 4 kom mrkva, crvena
- 2 režanj češnjak
- 1.50 dl ulje maslinovo
- 3 dl jogurt (3.2% masti)
- sol
- svježe mljeveni papar
- menta
Priprema
- Ogulimo i operemo mrkvu pa je krupno naribamo. Ogulimo i zgnječimo češnjak.
- U masivnoj tavi zagrijemo ulje, dodamo naribanu mrkvu i češnjak te na umjerenoj vatri pirjamo oko deset minuta. Često miješamo.
- Mrkvu ocijedimo kroz cjedilo dok ne isteče sve ulje. Ostavimo mrkvu da se ohladi. Žlicom je stavimo u posudu i pomiješamo s jogurtom.
- Posolimo i popaprimo prema ukusu. Stavimo u hladnjak na najmanje sat vremena. Pri posluživanju pospemo sitno nasjeckanom metvicom.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'