Uskršnji stol - inspirirajte se Majinim proljetnim ručkom

Tomislav Šilovinac
Od Maje s bloga maxyama već smo navikli na divne gastro kreacije, no ovog nas je Uskrsa iznenadila nečim posve drugačijim. Na svom je blogu objavila galeriju fotografija pravog proljetnog Uskrsa na otvorenom, a donosi nam i dva slasna recepta...
Vidi originalni članak

Majin post prenosimo u potpunosti te vas prepuštamo slasnom zaljubljivanju u prekrasu proljetnu foodie priču. Uz to, tu su i recepti za namaz od maslačka i uskršnju pogaču. Baš sve što vam treba...

 

Tajni ručak Bili smo na Majinom snježnom ručku na Papuku - evo kako je bilo!

 

 

Nekako mislim, a iskreno i vjerujem kako svaka obitelj ima svoj tradicionalni Uskrs, ono nešto što se godinama prenosi s generacije na generaciju i obilježava na jedinstven i osoban način.

Nije teško pogoditi kako moj kreće od moje drage bake s kojom sam odrasla i farbala prva jaja, brala travu za gnijezdo i s nestrpljenjem čekala to jutro. Baka i ja farbale smo jaja običnim bojama, onim iz vrećice, komercijalnim. Luk, djetelina i druge prirodne diy metode nisu kod nas stanovale. Danas jaja farba moja mama, ja uskočim kada ih treba završno ispolirati slaninom.

 

 

Mama kuha šunku, onu pravu iz mesnice Ravlić, dok sestra i ja ukrašavamo kuću, pravimo gnijezda. Šunka se oduvijek kod nas kuha, suha, velika, dimljena i niti jedna druga ne dolazi u obzir. Gospođa majka svoj primjerak rezervira u omiljenoj mesnici valjda čim počne korizma. Moram priznati kako sam i sama primijetila ponudu mesnice Ravlić koja zaista odgovara i onim najzahtjevnijim. Kod njih šunka ko' u priči ima, za one male, malo veće i najveće gurmane. Kad smo kod šunke, mama kaže da se kuha onoliko sati koliko kilograma teži.

 

 

Ova godina s proljećem prilično kasni, taj snijeg sam očito previše prizivala da je čak padao i ovaj vikend, ali sad je pretjerao... Srušio je cijelu koncepciju mog gastro Uskrsa. Na piji nema ništa što me privlači, ni-šta  za moje blagdanske recepte i baš sam nesretna.

 

Majina posljednja šansa Posljednja šansa - Majin kolač s Papuka o kojem se priča

 

Ipak, nisam se dala previše zbedirati, morala sam naći alternativu i dobiti pravi proljetni okus za naš uskršnji stol. Nema šparoga, srijemuša, kopriva, ali ima maslačka! Mladog, puna dvorišta, onako još mokrog od snijega.

Zajedno s ekipom iz mesnice Ravlić, odlučila sam podijeliti s vama dva jednostavna, a prigodna recepta koja će sigurno oduševiti vaše obitelji.

 

 

Namaz od maslačka

Trebat će vam:

  • listići mladog maslačka (onaj koji nije procvjetao)
  • mladi luk
  • sjeckani orasi
  • svježi kravlji sir
  • kiselo vrhnje
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar

u originalu bi umjesto maslačka bio srijemuš, ali dok ga ne pronađete u šumi, maslačak je odlična alternativa i baš me oduševio.

Količine nisam namjerno pisala jer ne znam kolika vam je velika obitelj, sve proporcionalno dozirajte količini maslačka koju ste nabrali (šaka maslačka/2 luka/200gr sira/3 žlice vrhnja).

U blender stavite oprani maslačak (garant ima životinja koji se šeću i vašim dvorištem), narezani mladi luk kompletno s lišćem, maslinovo ulje, sjeckane orahe. Usitnite, ne previše, neka ostane onako rustika, dodajte sir i vrhnje, sol, papar, kap, dvije limunovog soka, promiješajte. Probajte i dovršite dodavanjem začina po vašoj želji. Poslužite uz šunku i jaja i uskršnju pogaču.

 

 

Uskršnja pogača

Potrebno vam je:

  • 10 jaja
  • 400 grama Ravlić dimljene slanine (ili suhe šunke Ravlić)
  •  vezica mladog luka
  • 1 sir škripavac
  • svinjska mast Ravlić
  • 1 svježi kvasac
  • 1 dcl mlijeka
  • brašno
  • sol
  • papar

Ova pogača koja me oduševila prije koju godinu u biti je tradicionalno proljetno jelo bribirskog kraja i zovu ga Bribirski prisnac, i ne bi bilo fer da sam ovo propustila reći.

"PotkuVajte" kvasac. U decilitar toplog mlijeka dodajte žličicu šećera, malo brašna i razmrvljeni kvasac. Poklopite i pričekajte da kvasac odradi. Za to vrijeme na masti ispržite slaninu izrezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i kratko pržite sve zajedno dok luk ne uvene. Ostavite neka se ohladi. Izmutite pjenasto jaja, dodajte sir isjeckan na kockice, ohlađenu slaninu i luk, sol, papar, kvasac i brašna toliko da se smjesa teško odvaja od kuhače. Kalup za kuglof ili neki drugi zanimljivog oblika dobro namažite s masti, pobrašnite i istresite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta.

Osobno, meni je draža slanina za ovu pogaču, jer je masnija, mirisnija, jer je život i daje dušu ovom blagdanskom kruhu.

Uživajte u okusima Uskrsa i blagdanskog stola, podijelite s najdražima "charme" proljeća i tradicionalne kuhinje. Sretan Uskrs!

 

 

Posjeti Gastro.hr