Uživaj u panzanelli - salati s kruhom i rajčicama

shutterstock Mediteranska panzanella salata
Panzanella je izrazito ukusna, a smanjit će i otpad u kuhinji
Vidi originalni članak

Talijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježih rajčica i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih talijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.

Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti obilje svježih domaćih rajčica, a kako su talijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog kruha. Harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna. 

 

daj mi griz Nema natrag: Talijanski sendvič s mozzarellom

 

Panzanella salata

Sastojci:

  • 1 kg rajčica
  • 2 žličice krupne morske soli
  • 350 g starog kruha
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice vinskog octa
  • malo papra
  • vezica svježeg bosiljka
  • 1 burrata sir 

Postupak:

  1. U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok. 
  2. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.
  3. Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli. 
  4. Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom. Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh. 
  5. Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedi hladnu i ne zaboravi uz nju poslužiti čašu dobrog bijelog vina. 

 

Ako ti je panzanella ukusna, isprobaj još talijanskih recepata:

 

prefino! Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati! Talijanska tjestenina Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka brzo i fino Slasne punjene tikvice gotove za manje od pola sata PASTA LA VISTA Talijanski chef otkrio tajnu savršene carbonare

 

Posjeti Gastro.hr