Recepti 26. svibnja 2024.

Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati!

Kruh i pecivo
30 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Piadina
Piadina
foto: Shutterstock
Saznaj kako pripremiti autentične talijanske piadine....

Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.

Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna, ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.

Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti

Što je piadina?

U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i/ili mlijeka te soli.

Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, burrate ili mozzarelle i rikole.

Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elisa (@unpizzicodieli)

Ne gasi ekran dok kuham

Piadine
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 500 g
  • Voda 250 g
  • Prašak za pecivo 5 g
  • Svinjska mast 100 g
  • Sol 12 g
  • Mozzarella
  • Burrata
  • Rikula
  • Povrće sa žara
  • Suhomesnati proizvodi
  • Rajčica
Postupak
  1. Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.


  2. Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.


  3. Tijesto podijeli na 6 kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.


  4. Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.


  5. Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.


  6. Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.


  7. Kada je gotova, prebaci piadinu na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.


  8. Tople piadine napuni nadjevom po želji.


 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:48 28. Svibanj 2022.

    može bilo koji sir super