Recepti 26. svibnja 2021.

Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako pripremiti autentične talijanske piadine....

Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.

Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.

Što je piadina?

U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli. Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, buratte ili mozzarelle i rikole.

 | Author: Shutterstock Piadina Romagnola, foto: Shutterstock

Kako napraviti piadine?

Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
 
Sastojci:
za 6 piadina promjera 25-30 cm

  • 500 g brašna
  • 250 g vode
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g svinjske masti
  • 12 g soli

Za punjenje:

  • sirevi po želji (buratta, mozzarella)
  • rikola
  • povrće sa žara
  • suhomesnati naresci

Priprema:

  1. Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
  2. Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
  3. Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
  4. Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
  5. Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
  6. Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
  7. Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
  8. Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.

Buon appetito!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.