Recepti 20. svibnja 2023.

Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako pripremiti autentične talijanske piadine....

Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.

Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.

 

Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti

 

Što je piadina?

U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli.

Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, burrate ili mozzarelle i rikole.

 | Author: Shutterstock Piadina Romagnola, foto: Shutterstock

Piadine

Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
 
Sastojci (za 6 piadina promjera 25-30 cm):

  • 500 g brašna
  • 250 g vode
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g svinjske masti
  • 12 g soli

Sastojci - za punjenje:

  • sirevi po želji (buratta, mozzarella)
  • rikola
  • povrće sa žara
  • suhomesnati naresci

 

Mini pizze Možda vas zanima... Mini pizze s tunjevinom, neodoljivi finger food Recepti

 

Postupak:

  1. Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
  2. Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
  3. Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
  4. Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
  5. Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
  6. Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
  7. Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
  8. Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:48 28. Svibanj 2022.

    može bilo koji sir super