Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.
Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.
Što je piadina?
U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli.
Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, burrate ili mozzarelle i rikole.
Piadina Romagnola,
Piadine
Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
Sastojci (za 6 piadina promjera 25-30 cm):
- 500 g brašna
- 250 g vode
- 5 g praška za pecivo
- 100 g svinjske masti
- 12 g soli
Sastojci - za punjenje:
- sirevi po želji (buratta, mozzarella)
- rikola
- povrće sa žara
- suhomesnati naresci
Postupak:
- Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
- Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
- Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
- Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
- Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
- Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
- Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
- Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.