Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.
Piadina je nesumnjivo tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna, ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.
Što je piadina?
U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i/ili mlijeka te soli.
Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, burrate ili mozzarelle i rikole.
Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.