Valjušci, šufnudle, šiškrle, luleki - tisuću imena, jedan specijalitet

Getty Images
Omiljeni domaći prilog iz djetinjstva sjajan je dodatak svakom jelu, slatkom ili slanom.
Vidi originalni članak

Uz guste umake od divljači ili kao jednostavno glavno jelo uz domaći džem, mak ili orahe, valjušci su uvijek dobar odabir. Zovu ih još i šufnudle, šiškrle i luleki te su dobro poznato, čak i omiljeno jelo iz djetinjstva. Upravo zato, i danas na stol donose posebne okuse koji podsjećaju na neka sretnija i bezbrižnija vremena.

 

Mak, sam tak! Povratak u djetinjstvo: Valjušci s makom

 

Za pripremu vam neće trebati posebne namirnice osim malo krumpira, maslaca, brašna i jaja, soli, a dodati im možete i začinsko bilje ili pak malo cimeta ili vanilije, ovisno o načinu pripreme. Posebno su ukusni kada ih se uvalja u zapečene krušne mrvice. 

I to je to, jednostavnije, a ni slasnije zbilja ne može!

 

Isprobajte ovo! Pozdrav proljeću: Njoki od koprive

 

Potrebno vam je:

  • 1000 g krumpira
  • 200 g krušnih mrvica
  • 70 g maslaca
  • 2 jaja
  • 300 g brašna
  • 1 žličica soli

Postupak pripreme:

  1. Krumpir skuhajte, ogulite, protisnite kroz prešu za krumpir.
  2. Dodajte soli, trećinu maslaca (cca. 20 g), jaja, po želji malo muškatnog oraščića u prahu i brašna, pa umijesite krumpirovo tijesto.
  3. Među dlanovima oblikujte u valjuške koju zatim skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu pustite ih još malo da prokuhaju.
  4. Zatim ih vadite u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na maslacu. Poslužite uz umak po želji

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr