Za prste polizati: Zapečeni krumpir s bijelim lukom!

Koliko god se borili protiv želje za prženim krumpirima, nekad im jednostavno ne možemo odoljeti. Mi ti donosimo recept koji možeš iskoristiti baš kad se odlučiš prepustiti toj želji.
Vidi originalni članak

Bon Appetit prenosi recept za pripremu krumpira u slojevima s dodatkom kumina i bijelog luka, a mast još dodatno poboljšava njihov okus.

Sastojci

  • 4 žlice rastopljenog maslaca + za podmazivanje okruglog kalupa
  • 1/2 čajne žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice rastopljene pačje ili svinjske masti
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 kilogram srednje velikih krumpira, neoguljenih, izrezanih na tanke ploške
  • 1 mali luk, vrlo tanko narezan

Priprema

  1. Okrugli kalup (koji se obično koristi za torte) premaži maslacem. Stavi ga na sredinu pećnice koja je prethodno zagrijana na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Tostiraj kumin u maloj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše, oko 1 minute. Ostavi se da ohladi. Stavi u plastičnu vrećicu koju možeš zatvoriti, zdrobi valjkom ili dnom tave. Stavi u veliku zdjelu. Dodaj mast, 2 žlice, 1 žlicu soli i papar. Dodaj krumpir u vrećicu te ju protresi kako bi marinirala krumpir
  3. 1/4 krumpira stavi u jednom sloju u kalup. Ubaci luk u veliku posudu s jednom žlicom otopljenog maslaca. 1/3 luka rasporedi preko krumpira. Ponovi slojeve još dva puta, završi slojem krumpira. Pažljivo makni kolut.
  4. Peci dok krumpir ne omekša, oko 45 minuta. Premaži s jednom žlicom maslaca. Peci dok rubovi krumpira ne postanu zlatni, a vrh hrskav, 5-10 minuta. 
  5. Tanku lopaticu podvuci ispod krumpira kako bi ga stavila ga na tanjur. Po želji dodaj soli.

TAMAN GAVRILOVIĆ Hrskave okruglice od krumpira punjene sirom i slaninom

bolje ne može Čisto savršenstvo: Pečeni punjeni krumpir s tikvicama i sirom

Posjeti Gastro.hr