Recepti 21. kolovoza 2019.

Za prste polizati: Zapečeni krumpir s bijelim lukom!

gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko god se borili protiv želje za prženim krumpirima, nekad im jednostavno ne možemo odoljeti. Mi ti donosimo recept koji možeš iskoristiti baš kad se odlučiš prepustiti toj želji.

Bon Appetit prenosi recept za pripremu krumpira u slojevima s dodatkom kumina i bijelog luka, a mast još dodatno poboljšava njihov okus.

Sastojci

  • 4 žlice rastopljenog maslaca + za podmazivanje okruglog kalupa
  • 1/2 čajne žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice rastopljene pačje ili svinjske masti
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 kilogram srednje velikih krumpira, neoguljenih, izrezanih na tanke ploške
  • 1 mali luk, vrlo tanko narezan

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema

  1. Okrugli kalup (koji se obično koristi za torte) premaži maslacem. Stavi ga na sredinu pećnice koja je prethodno zagrijana na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Tostiraj kumin u maloj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše, oko 1 minute. Ostavi se da ohladi. Stavi u plastičnu vrećicu koju možeš zatvoriti, zdrobi valjkom ili dnom tave. Stavi u veliku zdjelu. Dodaj mast, 2 žlice, 1 žlicu soli i papar. Dodaj krumpir u vrećicu te ju protresi kako bi marinirala krumpir
  3. 1/4 krumpira stavi u jednom sloju u kalup. Ubaci luk u veliku posudu s jednom žlicom otopljenog maslaca. 1/3 luka rasporedi preko krumpira. Ponovi slojeve još dva puta, završi slojem krumpira. Pažljivo makni kolut.
  4. Peci dok krumpir ne omekša, oko 45 minuta. Premaži s jednom žlicom maslaca. Peci dok rubovi krumpira ne postanu zlatni, a vrh hrskav, 5-10 minuta. 
  5. Tanku lopaticu podvuci ispod krumpira kako bi ga stavila ga na tanjur. Po želji dodaj soli.
Možda vas zanima... Hrskave okruglice od krumpira punjene sirom i slaninom Špajza Možda vas zanima... Čisto savršenstvo: Pečeni punjeni krumpir s tikvicama i sirom Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MAXX 00:19 22. Kolovoz 2019.

    Ovaj recept mi svidio, ali kada sam pročitao upute za pripremu neke stvari mi nisu bile jasne, pa molim objašnjenje. 1.Kalup za pečenje se maže maslacem nakon što se stavi u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva? Nakon toga se u ... prikaži još!u kalup stavi kolut sa oprugom na vrh? Kakav je to kolut i na kakav vrh se postavlja? 2.Bijeli luk ide u tri sloja? Luk bijele boje ili češnjak? (Manja glavica ili manji češanj) 3.Folija se stavi u kalup prije ili nakon premazivanja maslacem? Otkuda folija na kraju recepta?