Za nedjeljni ručak: Pastirska pita made in GB

Thinkstock
Pita od mesa i pire krumpira je prava gurmanska poslastica, a recept dolazi iz Velike Britanije
Vidi originalni članak

Vjerujemo da vam uvijek ostane viška pire krumpira kada ga pravite za ručak. Idealna je to prilika za pripremanje ukusnog britanskog klasika – pastirske pite. Ovo jelo možete napraviti i u većim količinama i smrznuti te tako uvijek imati kompletan ručak nadohvat ruke.

 

proljetni ručak Slasna pita od piletine i mladog luka

 

Uskrs dolazi... Tako slasna: Pita od šunke i slanine

 

Potrebno vam je:

  • 800 g pire krumpira
  • 1 crveni luk
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 500 g junećeg mljevenog mesa
  • 500 ml junećeg temeljca
  • 2 mrkve, sitno nasjeckane
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Namastite dublju posudu za pečenje.
  2. Na ulju popržite crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu i pržite još 5 minuta.
  3. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite po ukusu. Podlijte temeljcem i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri 30 minuta.
  4. Gotovo mljeveno meso istresite u duboku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Po mesu ravnomjerno rasporedite pire krumpir. Možete ga dodati i slastičarskom vrećicom kako bi pita imala ljepši izgled.
  5. Pecite pitu na 180 stupnjeva, 45-50 minuta sve dok pire ne dobije zlatno žutu boju.
  6. Prije posluživanja pustite da odmori na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Posjeti Gastro.hr