gastro postao
Ova pita od dizanog tijesta idealno će se složiti uz ostatak delicija na uskršnjem stolu.
Želite li zbilja zadiviti goste sjajnim jelima na uskršnjem stolu, svakako poslužite i ovu divnu pitu od dizanog tijesta. Spojite glavne zvijezde Uskrsa, šunku, vrhnje i jaja u smjesi, a zatim napunite dizano tijesto poput onog za pizzu.
Također, ova pitu bit će odlična prilika da potrošite ostatke tijesta od dizanih delicija, a dodati joj možete i mladi luk ili drugo sezonsko povrće.
Potrebno vam je:
- 200 g pšeničnog brašna
- 50 ml tople vode
- Pola žličice dr. Oetker kvasca
- Pola žličice šećera
- 1 žličica soli
- 5 žlica vode
- 200 g suhe slanine
- 100 g kuhane šunke
- 3 jaja
- 5 dl kiselog vrhnja
- 120 g parmezana
- Prstohvat bijelog papra
Priprema:
- U vodi pomiješajte kvasac, prstohvat šećera i prstohvat brašna.
- Pustite da stoji oko pet minuta dok se ne zapjeni, pa pomiješajte s brašnom i soli.
- Zamijesite tijesto.
- Pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
- Razvaljajte tijesto u veći list i stavite u okrugli lim promjera 20 cm.
- Neka list prekrije dno i rubove.
- Izbodite ga i stavite peći na 200 stupnjeva na oko 5 minuta, tek da poprimi boju.
- Izvadite iz pećnice.
- Slaninu i šunku narežite na kockice.
- Istucite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte nasjeckanu šunku i naribani sir.
- Posolite i popaprite.
- Na tijesto posložite komadiće maslaca i slaninu, a zatim izlijte preljev od jaja, sira, šunke i vrhnja.
- Pecite 35-40 minuta u dobro zagrijanoj pećnici.
Dobar tek!