Ako si u potrazi za receptom za najukusniju francusku salatu, na pravom si mjestu. Donosimo recepte za klasičnu verziju omiljenog blagdanskog jela.
Za pripremu odlične francuske salate najbolje je koristiti domaću majonezu koju možeš izraditi za nekoliko minuta i ne moraš se ni malo bojati da ona neće uspjeti. Samo slijedi upute naše kolumnistice - gastro blogerice, čiji recept donosimo u nastavku. Nina Mrvica, autorica bloga BakeMe pripremila je recept za omiljeni klasik - francusku salatu s domaćom majonezom.
Francuska salata - kratka povijest
Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i salata Olivier po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Olivieru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage.
Kako je nastala francuska salata?
Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.
Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi.
Slijedi recept i pripremi najfiniji blagdanski klasik!
Francuska salata
Sastojci - za majonezu:
- 3 žumanjka
- 1,5 žličica dijon senfa
- prstohvat soli
- 750 ml suncokretovog ulja
- 2 žličice vinskog octa ili svježeg soka limuna
Sastojci - za salatu:
- 4 jaja
- 3 veće mrkve
- 1 veći krumpir
- 350 g kiselih krastavaca
- 400 g graška
- 350 g domaće majoneze ili majoneze po vašem izboru
- 1 žličica senfa
- 1/2 soka cijeđenog limuna
- dva prstohvata soli
- papar po želji
Postupak - priprema majoneze:
- U blender stavi žumanjke, dodaj im senf i sol. Koristit jaja provjerenog uzgoja.
- Dobro ih izblendaj kako bi se smjesa povezala.
- Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodaj postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksaj smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.
- Nakon što dodaš polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodaj preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendaj dok se ne poveže i postane kremasto.
- Na kraju dodaj žličicu vinskog octa i umiješaj je u majonezu.
- Pripremljenu majonezu spremit u staklenku i stavi u hladnjak.
- Majonezu možeš raditi i na malo duži način ručno. Trebat će ti pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.
Postupak - priprema salate:
- U lonac stavi kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
- Kada su kuhani, ocijedi ih i stavi sa strane da se ohlade.
- Krumpiru oguli koru, pa ga iskidaj na sitne kockice. To napravi i s jajima i mrkvom.
- Kisele krastavce također nareži na sitne kockice.
- Dodaj ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
- Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
- Spremi u hladnjak i potroši unutar nekoliko dana.