gastro postao
Pita od mesa i pire krumpira je prava gurmanska poslastica, a recept dolazi iz Velike Britanije
Vjerujemo da vam uvijek ostane viška pire krumpira kada ga pravite za ručak. Idealna je to prilika za pripremanje ukusnog britanskog klasika – pastirske pite. Ovo jelo možete napraviti i u većim količinama i smrznuti te tako uvijek imati kompletan ručak nadohvat ruke.
Potrebno vam je:
- 800 g pire krumpira
- 1 crveni luk
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 500 g junećeg mljevenog mesa
- 500 ml junećeg temeljca
- 2 mrkve, sitno nasjeckane
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Namastite dublju posudu za pečenje.
- Na ulju popržite crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu i pržite još 5 minuta.
- Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite po ukusu. Podlijte temeljcem i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri 30 minuta.
- Gotovo mljeveno meso istresite u duboku posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Po mesu ravnomjerno rasporedite pire krumpir. Možete ga dodati i slastičarskom vrećicom kako bi pita imala ljepši izgled.
- Pecite pitu na 180 stupnjeva, 45-50 minuta sve dok pire ne dobije zlatno žutu boju.
- Prije posluživanja pustite da odmori na sobnoj temperaturi 10 minuta.