Zapečena tjestenina sa sirom slavnog chefa
Makaroni sa sirom
Isprobaj jednostavnu zapečenu tjesteninu za najveće ljubitelje sireva po receptu legendarnog talijanskog kulinarskog majstora Gennara Contalda, On koristi vrhunske talijanske sireve fontinu, dolcelatte i parmezan, a ti možeš škripavac, paški ovčji sir i druge hrvatske sireve
Donosimo ti recept poznatog talijanskog chefa Gennara Contalda za kremastu zapečenu tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira. Za pripremu i pečenje trebat ćeš izdvojiti malo manje od 40 minuta, a količina je dostatna za četiri porcije.
U receptu, Gennaro koristi sireve taleggio, parmezan, fontinu i dolcelatte, ali možeš dodati bilo koje sireve koje pronađeš u hladnjaku. Ovo jelo izvrstan je način da potrošiš ostatke sireva koje imaš u hladnjaku, stoga upotrijebi sve što imaš na zalihama.
Zapečena tjestenina sa sirom
Sastojci:
- 30 g maslaca, plus dodatno za podmazivanje tepsije
- 400 g tjestenine (u obliku spirale)
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 150 g kuhane šunke
- 80 g sira fontina
- 80 g sira taleggio
- 80 g sira dolcelatte
- 60 g parmezana
- 40 g oraha
- 20 g krušnih mrvica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca.
- Tjesteninu kuhaj u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša.
- U međuvremenu nareži šunku na kockice i grubo nasjeckaj sireve.
- Otopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Kuhaj minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući.
- Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom.
- Sitno nasjeckaj orahe i stavite ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini. Tjesteninu peci 20 minuta, ili dok ne porumeni!