gastro postao
Isprobaj jednostavnu zapečenu tjesteninu za najveće ljubitelje sireva po receptu legendarnog talijanskog kulinarskog majstora Gennara Contalda, On koristi vrhunske talijanske sireve fontinu, dolcelatte i parmezan, a ti možeš škripavac, paški ovčji sir i druge hrvatske sireve
Donosimo ti recept poznatog talijanskog chefa Gennara Contalda za kremastu zapečenu tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira. Za pripremu i pečenje trebat ćeš izdvojiti malo manje od 40 minuta, a količina je dostatna za četiri porcije.
U receptu, Gennaro koristi sireve taleggio, parmezan, fontinu i dolcelatte, ali možeš dodati bilo koje sireve koje pronađeš u hladnjaku. Ovo jelo izvrstan je način da potrošiš ostatke sireva koje imaš u hladnjaku, stoga upotrijebi sve što imaš na zalihama.
Zapečena tjestenina sa sirom
Sastojci:
- 30 g maslaca, plus dodatno za podmazivanje tepsije
- 400 g tjestenine (u obliku spirale)
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 150 g kuhane šunke
- 80 g sira fontina
- 80 g sira taleggio
- 80 g sira dolcelatte
- 60 g parmezana
- 40 g oraha
- 20 g krušnih mrvica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca.
- Tjesteninu kuhaj u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša.
- U međuvremenu nareži šunku na kockice i grubo nasjeckaj sireve.
- Otopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Kuhaj minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući.
- Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom.
- Sitno nasjeckaj orahe i stavite ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini. Tjesteninu peci 20 minuta, ili dok ne porumeni!