Recepti 18. rujna 2021.

Zapečena tjestenina sa sirom po receptu poznatog chefa

Zapečena tjestenina sa sirom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj jednostavnu, zapečenu tjesteninu za najveće ljubitelje sireva po receptu Gennara Contalda...

Donosimo ti recept poznatog talijanskog chefa Gennara Contalda za kremastu zapečenu tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira. Za pripremu i pečenje trebat ćeš izdvojiti malo manje od 40 minuta, a količina je dostatna za četiri porcije.

U receptu, Gennaro koristi sireve taleggio, parmezan, fontinu i dolcelatte, ali možeš dodati bilo koje sireve koje pronađeš u hladnjaku. Ovo jelo izvrstan je način da potrošiš ostatke sireva koje imaš u hladnjaku, stoga upotrijebi sve što imaš na zalihama. Uživaj!

 | Author: Shutterstock Zapečena tjestenina sa sirevima; foto: foto: Shutterstock

 
Sastojci: 

  • 30 g maslaca, plus dodatno za podmazivanje tepsije
  • 400 g tjestenine (u obliku spirale)
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 150 g  kuhane šunke
  • 80 g sira fontina
  • 80 g sira Taleggio
  • 80 g sira dolcelatte
  • 60 g parmezana
  • 40 g oraha
  • 20 g krušnih mrvica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

 

Možda vas zanima... Što kažeš na trendi složenac od tjestenine? Recepti

 

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca.
  2. Tjesteninu kuhaj u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša. 
  3. U međuvremenu nareži šunku na kockice i grubo nasjeckaj sireve.
  4. Otopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Kuhaj minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući. 
  5. Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. 
  6. Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom. 
  7. Sitno nasjeckaj orahe i stavite ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini. Tjesteninu peci 20 minuta, ili dok ne porumeni!

U slast!

 

Možda vas zanima... Domaća tjestenina bez jaja u umaku od suhih smokava Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.