Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo su zato čupavci idealan kolač za cijelu obitelj i za svaku priliku.
O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. U nastavku ti donosimo jednostavan recept, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!
Sastojci za čupavce
Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače.
Koliko čupavci mogu stajati?
Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan.
Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do 3 dana.
Gdje su nastali čupavci?
Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali.
Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest!
Isprobaj i ove neodoljive kolače...