Recepti Desert 18. prosinca 2024.

Čupavci su na našem stolu i na Božić! A kod tebe?

Desert
15 MIN
30 MIN
12
SREDNJE
čupavci
Čupavci
foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels
Imamo provjereni recept za sočne domaće čupavce koji uvijek uspijeva! Ovi čupavci doista su neodoljivi...

"Napraviš čupavce?", često se ova rečenica može čuti jer čupavci su mnogima omiljeni kolači. Pravimo ih vikendom kad nam se jede nešto slatko, pravimo ih za posebne prilike jer znamo da će svima biti fini, a pravimo ih i za blagdane. Pa kako bi Božić mogao proći bez našeg omiljenog kolača?!

Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo su zato čupavci idealan kolač za cijelu obitelj i za svaku priliku. 

O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. U nastavku ti donosimo jednostavan recept, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!

Lamingtons Možda vas zanima... Lamingtons - odlični čupavci punjeni džemom od jagode Špajza

Sastojci za čupavce

Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače. 

čupavci | Author: Karen Laårk Boshoff/Pexels Divni sočni čupavci foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels

Koliko čupavci mogu stajati? 

Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan.

Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do 3 dana.

Možda vas zanima... Najsočniji čokoladni browniesi: Recept koji uvijek uspijeva! Recepti

Gdje su nastali čupavci? 

Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali.

Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest! 

čupavci | Author: Karen Laårk Boshoff/Pexels Jako volimo čupavce! foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Čupavci - najbolji recept
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Šećer 220 g
  • Suncokretovo ulje 180 ml
  • Glatko brašno 300 g
  • Mlijeko 120 ml
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Kokosovo brašno 2 žlica
  • Tamna čokolada 150 g
  • Mlijeko 200 ml
  • Maslac 150 g
  • Kokosovo brašno 200 g
Postupak
  1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.  


  2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom. 


  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. 


  4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.


  5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. 


  6. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme. 


Isprobaj i ove neodoljive kolače...

Žarbo kocke Možda vas zanima... ŽARBO ŠNITE Najbolja kombinacija oraha, pekmeza i čokolade Recepti Banana bread Možda vas zanima... Recept za kruh od banane koji uspijeva baš svaki put! Recepti Kremšnite Možda vas zanima... RECEPT DANA: Najukusnije samoborske kremšnite Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ben 22:07 29. Ožujak 2024.

    Naime tko je sastavljao recept uopće nije pročitao napisano. Pjenasto umutiti jaja s maslacem? Kojim maslacem ? Gdje ide ulje ? Spomenuto je samo u sastojcima ? Ukoliko nemate nekoga tko je sposoban prepoznati osnovne greške u receptima nemojte ih ... prikaži još!h niti objavljivati i zbunjivati one koji iste traže.

  • amando 10:56 25. Veljača 2022.

    Lijepo