Slavni kantautor Bob Dylan ne čini nam se baš kao božićni tip. No prevarili smo se - jedan od najvećih glazbenika ima božićni album, pa čak i svoj omiljeni božićni kolač. A mi imamo recept Boba Dylana za božićni puding od smokava
Svi će se složiti, slavni 83-godišnji američki kantautor Bob Dylan na prvu definitivno nije božićni tip. No 2009. izdao je odličan božićni album "Christmas In The Heart" na kojem je 15 božićnih klasika u njegovoj osebujnoj interpretaciji, dok je o božićnom duhu, darovima, božićnoj glazbi, pa čak i pečenju božićnih kolača još 2006. pričao u dvosatnom radijskom specijalu "Christmas & New Year".
Spomenuti specijal "Christmas & New Year" nedavno je ponovno iskopan iz arhive i postao pravi hit, a posebno dio u kojem legendarni Bob Dylan priča o pečenju svog omiljenog božićnog deserta, a to je - tradicionalni božićni puding od smokava. Slavni glazbenik ispričao je ponešto i o povijesti ovog kolača...
"Ogladnim i dok samo pričam o ovom desertu... Zgrabite olovku i papir, uskoro će vam trebati. Puno vas me tražilo da vam otkrijem recept za moj omiljeni božićni kolač - puding od smokava i to ću sada i učiniti...
Inače, puding od smokava podrijetlo vuče od zobene kaše koja se počela pripremati u srednjem vijeku. U 16. stoljeću bio je poznat kao puding od šljiva, a sada je to popularni puding od smokava. Volim ovaj recept poslužen s obilnom količinom zlatnog sirupa i custard kreme", ispričao je Dylan.
Ako netko od vas nije dograbio olovku i papir, nema veze, jer mi jesmo pa u nastavku donosimo recept Boba Dylana za puding od smokava. Tko bi rekao da Dylan ovako dobro peče kolače... 😉
Bob Dylan
foto: Getty Images
Božićni puding od smokve by Bob Dylan
foto: California Figs/Pinterest
Prosij brašno i sol te im dodaj ostale suhe sastojke.
Dodaj narezane suhe smokve, limunovu koricu i sok od limuna, mliejko, 2 izmućena jaja i sve dobro izmiješaj. Tijesto mora biti gusto, ali tekuće.
Ulij tijesto u dobro namašćen kalup za puding. Kalup dobro zatvori i pusti da se kuha na pari oko 3 sata.
"Volim ovaj recept poslužen s obilnom količinom zlatnog sirupa (gusti šećerni sirup jantarne boje) i custard kreme (engleska krema od jaja)", poručuje Bob Dylan.
Za ovaj kolač se koristi loj (goveđa mast), svinjsko salo ili svinjska mast. Ako ih nemate ili ne želite koristiti, OK zamjena je biljna mast.
Bobu Dylanu predlažemo da proba hrvatski specijalitet sa smokvama - smokvenjak...