Recepti 17. prosinca 2023.

Gingerbread čovječuljci su jednostavno – Božić!

Gingerbread čovječuljci
Gingerbread čovječuljci foto: Maryam Sicard/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda ih jesmo malo "posudili" i možda nisu originalno naši, ali hoće li nas to uistinu spriječiti da uživamo u gingerbread čovječuljcima? Neće, naravno!

Kad pomisliš na božićne kekse, u glavi ti se sigurno stvori slika nekih koji su tebi slika i prilika tog divnog razdoblja. Iako je nekoć slika bila malo drukčija, danas ne bi bilo neobično čuti da su ta slika u glavi – gingerbread čovječuljci. I obrnuto, kad vidiš te kekse specifičnog oblika, u glavi ti je samo – Božić.

Moraš priznati da su simpatični i da ćeš iz pune zdjele keksa najradije odabrati one koji su oblikovani kao simpatični božićni likovi. No, jesu li uistinu božićni ili smo ih samo takvima naučili vidjeti?

Nećeš vjerovati, ali priča o tome kako su gingerbread čovječuljci postali simbol Božića, pomalo je neobična i ne baš onakva kakvu očekuješ od božićne priče.

 

božićni kolači Možda vas zanima... Božić sa sjevera: kolačići iz Danske, Švedske i Finske Recepti

 

Naime, kraljica Elizabeta I., koja je vladala u 16. stoljeću Ujedinjenim kraljevstvom, voljela je organizirati grandiozne kraljevske večere, a uvijek se posluživao marcipan u obliku voća, dvoraca i ptica. No povremeno bi organizirala i službene ručkove na kojima bi gingerbread čovječuljcima predstavljala strane dužnosnike i ljude na njenom dvoru.

Engleska renesansa je bila tad u punom zamahu, a to je bilo kreativno razdoblje, pa su se ovi gingerbread čovječuljci u obliku političkih dužnosnika mogli protumačiti i kao kraljičin lukavi i diplomatski način iskazivanja mišljenja.

 | Author: Freepik Gingerbread čovječuljci foto: Freepik

No nije samo kraljica jela čovječuljke. Tadašnji vračevi pomagali su zaljubljenim djevojkama osvojiti voljene muškarce tako što bi im napravili gingerbread čovječuljka, ciljano baš za tu osobu, pa bi djevojka – pojela čovječuljka. Ideja je bila da će se on tako zaljubiti u nju...

A kako su postali dio Božića? Do božićne tradicije su došli korak po korak, ali nije u potpunosti jasno kako. Naime, ideja je bila da začini griju, pa su se ovi keksi pripremali zimi. I tu negdje je došlo do veze čovječuljaka i Božića… Navodno neke od prvih varijanti nisu niti imale đumbir (ginger) u sebi. E, pa sad smo sve čuli!

A evo i jednog od "modernih" recepata!

 | Author: Margaret Jaszowska/Unsplash Gingerbread čovječuljci foto: Margaret Jaszowska/Unsplash

Gingerbread čovječuljci

Sastojci:

  • 145 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 150 g smeđeg šećera
  • 160 ml melase
  • 1 veće jaje, sobne temperature
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 440 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog pimenta
  • ½ žličice mljevenog klinčića
  • po želji: glazura za kolačiće ili kraljevska glazura (royal icing)

 

Možda vas zanima... Kad vidimo ušećerene jabuke kao da smo ponovno djeca Recepti

 

Postupak:

  1. U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera tuci maslac 1 minutu na srednjoj brzini dok ne postane potpuno gladak i kremast. Dodaj smeđi šećer i melasu i tuci na srednjoj brzini dok se ne sjedini i postane kremasto. Po potrebi ostruži stranice i dno zdjele.
  2. Dodaj jaje i vaniliju i nastavi miješati velikom brzinom pune 2 minute. Po potrebi ostruži stranice i dno zdjele.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, piment i klinčić dok se ne sjedine. Na maloj brzini polako umiješaj mokre sastojke dok se ne sjedine. Tijesto za kekse bit će dosta gusto i malo ljepljivo.
  4. Podijeli tijesto na pola i stavi svaki na veliki komad plastične folije. Svaku čvrsto zamotaj i potapšaj da dobiješ oblik diska.
  5. Ohladi tijesto najmanje 3 sata i do 3 dana. Hlađenje je obavezno za ovo tijesto za kekse.
  6. Zagrij pećnicu na 180°C. Obloži 2-3 velika lima za pečenje papirom za pečenje ili silikonskim podlogama za pečenje. Ostavite sa strane.
  7. Izvadi 1 disk ohlađenog tijesta za kekse iz hladnjaka. Obilno pobrašni radnu površinu, ruke i valjak za tijesto. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5mm.
  8. Tijesto reži na oblike. Na lim za pečenje ih stavi s razmakom od 2-3 cm jer će se proširiti. Ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok se sve tijesto ne oblikuje.
  9. Kolačiće peci oko 9-10 minuta. Ako su kalupi za kekse manji od 10 cm, peci ih oko 8 minuta. Ako su kalupi za kekse veći od 10 cm, peci oko 11 minuta. Imaj na umu da što se keksići duže peku, to će biti tvrđi i hrskaviji.
  10. Ostavi kolačiće da se ohlade 5 minuta na limu. Prebaci na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se potpuno ohladi, ukrasi po želji.
  11. Kolačići će ostati svježi pokriveni na sobnoj temperaturi i do tjedan dana.

Savjet više: Tijesto može popucati i biti mrvičasto dok valjaš. Dobro je podići ga i okretati dok valjaš. Osim toga, prstima možeš spojiti rubove koji popucaju. Prvih nekoliko valjanja je uvijek najteže jer je tijesto tvrdo, ali kad pokupiš ostatke i ponovno razvaljaš bit će puno lakše.

 | Author: Diliara Garifullina/Unsplash Gingerbread čovječuljci foto: Diliara Garifullina/Unsplash

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:31 17. Prosinac 2023.

    mljac