Kad ti odmah i sad treba brz, ali slastan obrok, isprobaj naš recept jer ova kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem sigurno će te oduševiti
Ako imaš manje od sat vremena za kuhanje, a želiš ukusan i konkretan obrok, obavezno isprobaj ovu jednostavnu kombinaciju koju čine slasni sastojci - rižini rezanci, piletina i kremastog umaka od kikirikija i limete.
Što je najbolje kod kremaste tjestenine s piletinom, limetom i kikirikijem? Lako ju je pripremiti kod kuće. Priprema traje dulje od kuhanja, pa unaprijed napravi umak, namoči rezance, nareži povrće i piletinu, pripremi začinsko bilje i nasjeckaj kikiriki. Kad to odradiš, kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem gotova je u tren oka.
Kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem
foto: Begin With Balance/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Rižini rezanci - široki
250
g
Sol
Kikiriki maslac
0,50
šalica
Slatki chili umak
3
žlica
Tamari umak
2
žlica
Sriracha umak
1
žlica
Korica limete
0,50
žličica
Sok od limete
2
žlica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Pileća prsa
250
g
Crvena paprika
0,50
kom
Češnjak
3
režanj
Mladi luk
3
kom
Đumbir - svježi
2
žlica
Korijander - listići
0,50
šalica
Listići svježeg bosiljka
0,50
šalica
Kikiriki - prženi, slani
0,33
šalica
Kriške limete
Postupak
Srednji lonac s dobro posoljenom vodom pusti da zavrije. Ubaci široke rižine rezace, promiješaj, poklopi i ugasi vatru. pusti da rezanci stoje u vrućoj vodi 13-15 minuta. Ocijedi rezance i isperi ih hladnom vodom.
U srednjoj zdjeli pjenjačom izmiješaj kikiriki maslac, sweet chili umak, tamari umak, srirachu, naribani koricu od limete, sok od limete, 1/4 žličice soli i 1/4 šalive tople vode - trebaš dobiti jednoličan, gladak umak. Stavi sa strane.
U velikoj tavi na srednjoj vatri ugrij ulje. Poprži pileća prsa narezana na kockice, posoli. Prži uz često miješanje dok meso ne dobije zlaćanu boju i bude skoor gotovo, oko 4 minute.
Dodaj crvenu papriku narezanu na sitne kockice, nasjeckani bijeli dio mladog luka i svježi naribani đumbir, dodaj još soli ako je potrebno.
Smanji temperaturu na srednju i dinstaj dalje, uz često miješanje, dok paprike ne omekšaju, oko 3 minute.
Ubaci rižine rezance u tavu i dobro sve izmiješaj. Makni s vatre, dodaj umak i dorbo sve izmiješaj.
Posluži u zdjelicama posuto nasjeckanim zelenim dijelovima mladok luka, nasjeckanim listićima svježeg korijandera i bosiljka, te grubo nacjekanim kikirikijem. Sa strane stavi po krišku limete
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
634 kcal
31 %
MASTI
32,00 g
44 %
KOLESTEROL
0,04 g
0 %
UH
58,00 g
21 %
PROTEINI
28,00 g
56 %
Sve sastojke možeš pripremiti i dan ranije – sastojci dobro podnose hlađenje. A kada dođe vrijeme za kuhanje, samo namoči rezance i sve je spremno.
Ovo odličnom jelu možeš dodati još povrća: mrkvu, brokulu, mladi špinat... Bit će ukusnije i nutritivno bogatije.