Kolumne 19. prosinca 2018.

Gingerbread cupcakes s kremom od naranče

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ti mali, slatki, začinjeni čovječuljci jedni su mi od najdražih keksića pa sam im morala napraviti i cupcake inačicu!

Ne mogu pobjeći od svoje ljubavi prema dobrom, sočnom biskvitu. Ovaj put sam ga napravila u cupcake formi, što znači da vam treba manje od sat vremena da zadovoljite svoju želju za slatkim! Djeci se osobito sviđaju, a mogu i sudjelovati u njihovoj pripremi. 

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

Naranča mi je omiljena zimska voćka i gdje god mogu ubacim njenu koricu. Obožavam kako se citrusna, osvježavajuća nota spaja s toplim začinima poput cimeta, đumbira i pimenta – koji, vjerujem, svima nama označavaju dolazak Božića. 

Ako ste spremni na malo igre u kuhinji i odstupanje od tradicionalnog ovih blagdana, svakako isprobajte ovaj recept. Možda kao doručak na Božićno jutro dok se otvaraju pokloni ispod jelke! 

 

Možda vas zanima... Tradicionalni Linzeri s najslađim tajnim sastojkom Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Za biskvit će vam trebati:

  • 180 g glatkog brašna
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 60 g ulja
  • 100 g tamnog muscovado šećera
  • 80 g svijetlog muscovado šećera
  • 180 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
  • ¼ žličice soli
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 2  jaja (L)
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice pimenta
  • prstohvat mljevenih klinčića

Krema od naranče:

  • 30 g brašna
  • 250 g mlijeka
  • 130 g šećera
  • ¼ žličice šećera
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 75 g krem sira sobne temperature (Vivis, Philadelphia)
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka naranče
  • korica jedne naranče
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema cupcakesa:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C ako koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.
  2. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, piment i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.
  3. Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 18-20 minuta.
  4. Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Priprema kreme:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte krem sir sobne temperature, koricu i sok naranče i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja cupcakesa inače će se stisnuti u frižideru.
  3. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom (ja sam koristila Wilton 8B) i ukrasite svaki cupcake.

P.S. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.

Obavezno protisnite šećere kroz veće cjedilo jer su često u grudicama, a ako su pretvrdi noć prije ih stavite u zdjelu prekrivenu toplom, vlažnom krpom. 

U slast!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.