Kukuruzno brašno, prženje i mala lekcija iz povijesti... Ovaj recept zanimljiva naziva hush puppies ima sve. A jednom kad ga napraviš, stalno ćeš mu se vraćati
Postoji nešto neodoljivo u kombinaciji kukuruznog brašna, luka i prženja u dubokom ulju, i upravo to slasne hrskave kuglice hush puppies čini kultnim receptomameričkog Juga.
Ove male, zlatne kuglice najprije su se posluživale uz riblje večere kao dodatak nazvan red horse bread, da bi s vremenom preuzele svoje zabavno ime - hush puppies.
Ono što ovaj recept čini zanimljivim nije samo okus, nego cijeli njegov karakter. Kad ga hush puppies jednom pripremiš kod kuće, shvatiš zašto je recept za ovu slasnu divotu preživio desetljeća.
U jednom zalogaju hush puppiesspajaju rustikalnu jednostavnost i onu vrstu okusa koji podsjeća na nešto poznato, čak i ako ih probaš prvi put. Legenda kaže kako da su vojnici njima ušutkavali pse tijekom Građanskog rata, no zapravo je riječ o savršenom zalogaju za ušutkavanje gladi. I to kakvom!
Hush puppies
foto: The Roasted Root/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Hush Puppies
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
1
šalica
Kukuruzno brašno
0,75
šalica
Šećer
1
žlica
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,75
žličica
Mlaćenica
10
žlica
Kajenska papričica
1
prstohvat
Luk
0,50
kom
Jaje
1
kom
Svježi vlasac
2
žlica
Suncokretovo ulje
Tartar umak
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i kajensku papričicu. Dodaj mlaćenicu, jaje, sitno nasjeckane luk i vlasac te miješaj dok se sve ne spoji. Smjesa će biti gusta i ljepljiva.
Pomoću žličice oblikuj kuglice veličine otprilike 5 cm.
U dubokoj tavi ili loncu zagrij oko 2,5 cm ulja dok ne postigne temperaturu od oko 190 °C.
Kuglice pažljivo spuštaj u ulje pomoću velike žlice s prorezima, radeći u turama. Prži ih 2–3 minute sa svake strane, dok ne postanu duboko zlatne.
Ocijedi na tanjuru obloženom papirnatim ručnicima i odmah posoli.
Posluži toplo, uz tartar umak.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
1981 kcal
99 %
MASTI
105,00 g
145 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
215,00 g
78 %
PROTEINI
34,00 g
68 %
Ako ti ostane koji komad, spremi ga u dobro zatvorenu posudu bez dotoka zraka te stavi u hladnjak i zagrij u pećnici prije posluživanja, tako će zadržati hrskavost.
Kad si već u Americi, ne propusti ni ove gastro znamenitosti!