Recepti 04. prosinca 2023.

Raskošna blagdanska gingerbread torta s mascarpone sirom i brusnicama

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nijedno blagdansko druženje ne može proći bez fine torte, a odličnu ideju za ove blagdane ima Gastrolovac Vedran Bošković. Vedran je pomoću METRO Chef namirnica pripremio raskošnu gingerbread tortu.

Nakon fine blagdanske večere svi se veselimo glavnoj zvijezdi večeri - torti. Blagdanska torta mora biti raskošna, fina, ali i dovoljno velika da u njoj može uživati svatko tko se nađe na proslavi, a upravo takvu tortu je pripremio food bloger Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Vedran je omiljeni okus gingerbread keksa pretvorio u tortu, a za to je koristio smo najbolje METRO Chef namirnice. 

Ono što ovu tortu čini posebnom, osim okusa, je prekrasna dekoracija napravljena od brusnica i ružmarina koji neodoljivo podsjeća na snježni šumski pejzaž. Jednom kada pripremiš tortu možeš ju ukrasiti i pravim gingerbread keksima, a kako ju je pripremio Vedran, pogledaj u nastavku. 

Sastojci za biskvit:

  • 400 g glatkog brašna METRO Chef
  • 3/4 žličice soli
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta METRO Chef
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića 
  • 1 i 1/2 žličica mljevenog đumbira METRO Chef
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 230 grama maslaca, omekšalog
  • 160 grama smeđeg šećera
  • 150 grama bijelog šećera
  • 4 velika jaja METRO Chef, sobne temperature 
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 200 ml javorovog sirupa
  • 250 ml mlaćenice

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za kremu:

  • 280 g maslaca, omekšalog
  • 220 g krem sira
  • 220 g mascarpone sira
  • 600 g šećera u prahu
  • 2 i 1/2 žlice mlijeka METRO Chef
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • 300 g džema od šljive

Sastojci za ušećerene brusnice i ružmarin:

  • 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 šalica šećera, za valjanje
  • 7 grančica svježeg ružmarina METRO Chef
  • 1/2 šalice svježih ili smrznutih brusnica METRO Chef

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Napravite ušećerene brusnice i grančice ružmarina tako da pomiješajte vodu i šećer u loncu na štednjaku.
  2. Zakuhajte, zatim smanjite vatru da lagano kuha, miješajući dok se šećer ne otopi.
  3. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi prije nego što umočite ružmarin u smjesu.
  4. Prebacite ih na tanjur obložen papirom za pečenje da se suše 15 minuta.
  5. Zatim dodajte brusnice u smjesu u loncu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta.
  6. Izvadite brusnice (sačuvajte sirup!) i stavite na komad papira da se suše najmanje 15 minuta.
  7. Nakon sušenja uvaljajte i ružmarin i brusnice u šećer i stavite da suši još 15-ak minuta.
  8. Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu od 22 cm. Zagrijte pećnicu na 180° C.
  9. Umutite zajedno suhe sastojke u srednjoj zdjeli i stavite na stranu.
  10. U velikoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac. Dodajte šećere i miksajte dok se dobro ne sjedini.
  11. Dodajte jaja, melasu i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sjedini.
  12. Umiješajte 1/3 smjese brašna na maloj brzini. Dodajte 1/3 mlaćenice i miksajte. Ponavljajte dok se sve ne umiješa i sjedini.
  13. Ravnomjerno rasporedite tijesto u tri kalupa i pecite 22 do 24 minute. Pustite kolač da se ohladi u kalupima 10 minuta, zatim preokrenite na rešetke za hlađenje.
  14. Za kremu u velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte omekšali maslac, krem sir i mascarpone. Umiješajte šećer u prahu, pomalo, u nekoliko navrata. Dodajte mlijeko, vaniliju i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini.
  15. Kremu ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku, barem sat vremena.
  16. Stavite jedan biskvit na stalak za torte i namažite ga s 1/3 kreme i raširite ju prema van i malo preko rubova. Na kremu stavite pola količine džema od šljiva i rasporedite ga ravnomjerno.
  17. Ohladite 10-ak minuta, zatim ponovite s drugim slojem. Dodajte treći biskvit naopako kako biste stvorili ravni vrh svoje torte.
  18. Upotrijebite preostalu glazuru za prekrivanje vrha torte i išarajte gole strane torte na nasumičnim mjestima. Upotrijebite strugalo za ravnanje glazure kako bi poravnali kremu i dobili izgled “gole torte”.
  19. Ukrasite tortu ušećerenim ružmarinom i brusnicama. Po želji pospite šećerom u prahu za efekt snijega i dodajte gingerbread kekse.
  20. Ohladite tortu najmanje 60 minuta prije posluživanja.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:19 04. Prosinac 2023.

    predivna torta