Nakon fine blagdanske večere svi se veselimo glavnoj zvijezdi večeri - torti. Blagdanska torta mora biti raskošna, fina, ali i dovoljno velika da u njoj može uživati svatko tko se nađe na proslavi, a upravo takvu tortu je pripremio food bloger Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Vedran je omiljeni okus gingerbread keksa pretvorio u tortu, a za to je koristio smo najbolje METRO Chef namirnice.
Ono što ovu tortu čini posebnom, osim okusa, je prekrasna dekoracija napravljena od brusnica i ružmarina koji neodoljivo podsjeća na snježni šumski pejzaž. Jednom kada pripremiš tortu možeš ju ukrasiti i pravim gingerbread keksima, a kako ju je pripremio Vedran, pogledaj u nastavku.
Sastojci za biskvit:
- 400 g glatkog brašna METRO Chef
- 3/4 žličice soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta METRO Chef
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1 i 1/2 žličica mljevenog đumbira METRO Chef
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 230 grama maslaca, omekšalog
- 160 grama smeđeg šećera
- 150 grama bijelog šećera
- 4 velika jaja METRO Chef, sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 200 ml javorovog sirupa
- 250 ml mlaćenice
Sastojci za kremu:
- 280 g maslaca, omekšalog
- 220 g krem sira
- 220 g mascarpone sira
- 600 g šećera u prahu
- 2 i 1/2 žlice mlijeka METRO Chef
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 300 g džema od šljive
Sastojci za ušećerene brusnice i ružmarin:
- 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice šećera
- 1 šalica šećera, za valjanje
- 7 grančica svježeg ružmarina METRO Chef
- 1/2 šalice svježih ili smrznutih brusnica METRO Chef
Priprema:
- Napravite ušećerene brusnice i grančice ružmarina tako da pomiješajte vodu i šećer u loncu na štednjaku.
- Zakuhajte, zatim smanjite vatru da lagano kuha, miješajući dok se šećer ne otopi.
- Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi prije nego što umočite ružmarin u smjesu.
- Prebacite ih na tanjur obložen papirom za pečenje da se suše 15 minuta.
- Zatim dodajte brusnice u smjesu u loncu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta.
- Izvadite brusnice (sačuvajte sirup!) i stavite na komad papira da se suše najmanje 15 minuta.
- Nakon sušenja uvaljajte i ružmarin i brusnice u šećer i stavite da suši još 15-ak minuta.
- Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu od 22 cm. Zagrijte pećnicu na 180° C.
- Umutite zajedno suhe sastojke u srednjoj zdjeli i stavite na stranu.
- U velikoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac. Dodajte šećere i miksajte dok se dobro ne sjedini.
- Dodajte jaja, melasu i ekstrakt vanilije i miješajte dok se ne sjedini.
- Umiješajte 1/3 smjese brašna na maloj brzini. Dodajte 1/3 mlaćenice i miksajte. Ponavljajte dok se sve ne umiješa i sjedini.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto u tri kalupa i pecite 22 do 24 minute. Pustite kolač da se ohladi u kalupima 10 minuta, zatim preokrenite na rešetke za hlađenje.
- Za kremu u velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte omekšali maslac, krem sir i mascarpone. Umiješajte šećer u prahu, pomalo, u nekoliko navrata. Dodajte mlijeko, vaniliju i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Kremu ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku, barem sat vremena.
- Stavite jedan biskvit na stalak za torte i namažite ga s 1/3 kreme i raširite ju prema van i malo preko rubova. Na kremu stavite pola količine džema od šljiva i rasporedite ga ravnomjerno.
- Ohladite 10-ak minuta, zatim ponovite s drugim slojem. Dodajte treći biskvit naopako kako biste stvorili ravni vrh svoje torte.
- Upotrijebite preostalu glazuru za prekrivanje vrha torte i išarajte gole strane torte na nasumičnim mjestima. Upotrijebite strugalo za ravnanje glazure kako bi poravnali kremu i dobili izgled “gole torte”.
- Ukrasite tortu ušećerenim ružmarinom i brusnicama. Po želji pospite šećerom u prahu za efekt snijega i dodajte gingerbread kekse.
- Ohladite tortu najmanje 60 minuta prije posluživanja.