Recepti Božić 30. studenoga 2024.

BOŽIĆ NA SJEVERU Kolači iz Danske, Švedske i Finske

Božić
25 MIN
15 MIN
10
JEDNOSTAVNO
božićni kolači
Božićni kolači iz Skandinavije
foto: Shutterstock
Ususret božićnim blagdanima veselimo se isprobati adventske kolačiće sa sjevera Europe - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za blagdane, iznenaditi i oduševiti obitelj i prijatelje!

Ima li što ljepše nego nakon šetnje po svježem zraku sjesti u toplu sobu i uživati u kolačićima uz vruću čokoladu, kavu ili čaj. 
Ima! Sve to, na Božić, ali na nekom dalekom sjeveru Europe, okruženi bajkovitom prirodom u drvenoj kolibi s pogledom na snježne padine…

Eto, odali smo se, obožavamo snijeg, volimo Skandinaviju a njihove gastro nordijske kombinacije izazivaju nam trzaje nepca. 

bota šare advent Možda vas zanima... Imamo 5 odličnih blagdanskih recepata iz restorana Bota Šare Recepti

Neobične kombinacije okusa

Ususret adventu i božićnim blagdanima veselimo se isprobati njihove blagdanske kolačiće - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za predstojeće blagdane, iznenaditi i oduševiti svoju obitelj i prijatelje!

Pa čak i ako ona naša želja s dalekim sjeverom ostane samo želja, nitko nam ne može oduzeti maštanje o tom! A uz ove slastice to će biti još ljepše i uvjerljivije. 

Možda vas zanima... Skandinavske poslastice za prste polizati - jesi li ih probala? Recepti

 | Author: Shutterstock Danski keksi s maslacem foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Danski božićni kolutići
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 250 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Smeđi šećer 125 g
  • Mljeveni orasi 1 žlica
  • Sok od limuna 1 kom
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Maslac 125 g
  • Šećer u prahu 4 žlica
Postupak
  1. Brašno prosij na radnu površinu tako da dobiješ hrpicu. U sredini napravi udubljenje i u njega stavi žumanjak.


  2. Po tome pospi smeđi šećer i orahe, pa dodaj limunov sok i aromatičnu srž mahune vanilije (mahunu prereži po dužini pa srž ostruži tupom stranom noža). Uz rub hrpice brašna posloži usitnjeni maslac i zatim sve brzo, izvana prema unutra, zamijesi u glatko tijesto.


  3. Tijesto omotaj prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 60 minuta. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto izvaljaj na površini posutoj brašnom. Izreži kolutiće promjera 4 cm i poslaži na limove obložene papirom za pečenje i peci 12-15 minuta.


  4. Pečene kolačiće izvadi iz pećnice pa ih posloži na kuhinjsku rešetku i ostavi da se potpuno ohlade. Potom ih pospi šećerom u prahu, stavi u limenu posudicu za kolače ili u plastičnu posudu s poklopcem te ih pohrani na hladnome mjestu.


 | Author: Shutterstock Kolač s kandiranim voćem foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Švedski voćni kolačići
23 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Maslac 140 g
  • Šećer 140 g
  • Jaje 2 kom
  • Brašno 140 g
  • Limunova korica 1 kom
  • Sok od limuna 1 kom
  • Krušne mrvice
NADJEV
Sastojci
  • Pistacije 30 g
  • Orasi 30 g
  • Kandirane višnje 30 g
  • Kandirani ananas 30 g
  • Marmelada od marelice 150 g
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 190 Celzija. Pjenasto izmiksaj maslac i šećer. Umiješaj jedno po jedno jaje, a zatim i brašno, koru i sok limuna. Smjesu ulij u 4 kalupa (promjera 10 cm), namašćena i posuta krušnim mrvicama.


  2. Za nadjev raspodijeli po smjesi pistacije i orahe te razno kandirano voće. Kolače peci u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Potom ih izvadi iz pećnice i stavi na kuhinjsku rešetku. Marmeladu ugrij uz miješanje te je protisni kroz fino cjedilo. Kolače premaži marmeladom pa ih ostavi da se ohlade.


 | Author: Dalibor Ikić Finski čajni kolač s grožđicama foto: Dalibor Ikić

Ne gasi ekran dok kuham

Finski čajni kolač s grožđicama
26 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
14
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 125 g
  • Šećer 125 g
  • Jaje 4 kom
  • Brašno 225 g
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Grožđice 60 g
  • Citronat 30 g
  • Krušne mrvice 3 žlica
  • Šećer u prahu 4 žlica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslac pjenasto izmiksaj sa šećerom tako da se šećer rastopi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke jedno za drugim dodaj smjesi od maslaca i svaki put dobro izmiksaj.


  2. Od bjelanjaka izmiksaj čvrsti snijeg i dodaj ga smjesi od žumanjaka. Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, pospi po smjesi, dodaj grožđice i citronat te sve kratko promiješaj.


  3. Smjesu ulij u namašćen i krušnim mrvicama posut kalup (dužine otprilike 25 cm), poravnaj površinu i peci 40-tak minuta u pećnici.


  4. Gotov kolač izvadi iz pećnice i ostavi u kalupu da se ohladi. Zatim ga izvadi iz kalupa i pospi šećerom u prahu.


. Božićni keksići Možda vas zanima... Ovo su nezaobilazni recepti za blagdanske keksiće Recepti