Ususret božićnim blagdanima veselimo se isprobati adventske kolačiće sa sjevera Europe - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za blagdane, iznenaditi i oduševiti obitelj i prijatelje!
Ima li što ljepše nego nakon šetnje po svježem zraku sjesti u toplu sobu i uživati u kolačićima uz vruću čokoladu, kavu ili čaj.
Ima! Sve to, na Božić, ali na nekom dalekom sjeveru Europe, okruženi bajkovitom prirodom u drvenoj kolibi s pogledom na snježne padine…
Eto, odali smo se, obožavamo snijeg, volimo Skandinaviju a njihove gastro nordijske kombinacijeizazivaju nam trzaje nepca.
Ususret adventu i božićnim blagdanima veselimo se isprobati njihove blagdanske kolačiće - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za predstojeće blagdane, iznenaditi i oduševiti svoju obitelj i prijatelje!
Pa čak i ako ona naša želja s dalekim sjeverom ostane samo želja, nitko nam ne može oduzeti maštanje o tom! A uz ove slastice to će biti još ljepše i uvjerljivije.
Brašno prosij na radnu površinu tako da dobiješ hrpicu. U sredini napravi udubljenje i u njega stavi žumanjak.
Po tome pospi smeđi šećer i orahe, pa dodaj limunov sok i aromatičnu srž mahune vanilije (mahunu prereži po dužini pa srž ostruži tupom stranom noža). Uz rub hrpice brašna posloži usitnjeni maslac i zatim sve brzo, izvana prema unutra, zamijesi u glatko tijesto.
Tijesto omotaj prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 60 minuta. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto izvaljaj na površini posutoj brašnom. Izreži kolutiće promjera 4 cm i poslaži na limove obložene papirom za pečenje i peci 12-15 minuta.
Pečene kolačiće izvadi iz pećnice pa ih posloži na kuhinjsku rešetku i ostavi da se potpuno ohlade. Potom ih pospi šećerom u prahu, stavi u limenu posudicu za kolače ili u plastičnu posudu s poklopcem te ih pohrani na hladnome mjestu.
Kolač s kandiranim voćem
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Švedski voćni kolačići
23 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Maslac
140
g
Šećer
140
g
Jaje
2
kom
Brašno
140
g
Limunova korica
1
kom
Sok od limuna
1
kom
Krušne mrvice
NADJEV
Sastojci
Pistacije
30
g
Orasi
30
g
Kandirane višnje
30
g
Kandirani ananas
30
g
Marmelada od marelice
150
g
Postupak
Pećnicu zagrij na 190 Celzija. Pjenasto izmiksaj maslac i šećer. Umiješaj jedno po jedno jaje, a zatim i brašno, koru i sok limuna. Smjesu ulij u 4 kalupa (promjera 10 cm), namašćena i posuta krušnim mrvicama.
Za nadjev raspodijeli po smjesi pistacije i orahe te razno kandirano voće. Kolače peci u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Potom ih izvadi iz pećnice i stavi na kuhinjsku rešetku. Marmeladu ugrij uz miješanje te je protisni kroz fino cjedilo. Kolače premaži marmeladom pa ih ostavi da se ohlade.
Finski čajni kolač s grožđicama
foto: Dalibor Ikić
Ne gasi ekran dok kuham
Finski čajni kolač s grožđicama
26 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
14
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
125
g
Šećer
125
g
Jaje
4
kom
Brašno
225
g
Prašak za pecivo
1
žličica
Grožđice
60
g
Citronat
30
g
Krušne mrvice
3
žlica
Šećer u prahu
4
žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslac pjenasto izmiksaj sa šećerom tako da se šećer rastopi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke jedno za drugim dodaj smjesi od maslaca i svaki put dobro izmiksaj.
Od bjelanjaka izmiksaj čvrsti snijeg i dodaj ga smjesi od žumanjaka. Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, pospi po smjesi, dodaj grožđice i citronat te sve kratko promiješaj.
Smjesu ulij u namašćen i krušnim mrvicama posut kalup (dužine otprilike 25 cm), poravnaj površinu i peci 40-tak minuta u pećnici.
Gotov kolač izvadi iz pećnice i ostavi u kalupu da se ohladi. Zatim ga izvadi iz kalupa i pospi šećerom u prahu.