Advent u zagrebačkom restoranu Bota Šare uvijek je poseban doživljaj. Uživa se u divnim ribljim jelima, ali i prigodnim slasticama nadahnutim pelješkom i dubrovačkom tradicijom
Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa, i to onog tradicionalnog koji nas podsjeća na prave vrijednosti uoči najljepšeg blagdana i završetka godine.
U moru izvrsnih delicija, one pripremljene u restoranima Bota Šare temelje se na tradicionalnim namirnicama, koje su koristili naši stari, ali poboljšanih novim tehnikama pripreme. Zagrebačka Bota ovog Adventa, na čarobno uređenoj terasi u ulici Kralja Zvonimira 124 priprema pravu adventsku bajku. Predlažu i nekoliko specijaliteta koji oduševljavaju autentičnim okusima hrvatskog juga i mirisima Jadrana.
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Dry age tuna kao zvijezda blagdanskog menija
Veliki novitet u ponudi restorana Bota Šare svakako je dry age - posebna tehnika odležavanja i dozrijevanja ribe u za to predviđenim posebnim hladnjacima koji su ove jeseni stigli u Botu. Tu su tehniku razradili do savršenih detalja kako bi dobili najkvalitetnije okuse.
Prirodan okus ribe dodatno je pojačan kroz proces odležavanja. Botin sashimi od odležane divlje jadranske tune izaziva zazubice, dok će ukiseljeni motar koji pucketa pod zubima, svojim morskim okusom, vratiti uspomene na ljetne i sunčane dane.
Ragu od odležane jadranske tune s domaćom tjesteninom delicija je dostojna blagdanskog stola. Do izražaja opet dolazi odležano meso jadranske tune u ovoj varijanti obogaćenog ukusnim umakom i dalmatinskim začinima.
Tanja Šare, mama obitelji, pripremila je fritule od dimljenog morskog goluba kao posebno jelo koje se može kušati samo samo u Bota restoranima. Aroma dimljene ribe koja se lagano nazire u svakom zalogaju otkriva sasvim nove bogate morske okuse.
Slatki su pak zalogaji dubrovačka torta te prefina rolada s kremom od dunje i oraha. To su pravi mali adventski slatki gušti na Bota način.
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Blagdanski duh u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Svih 5 recepata iz restorana Bota Šare donosimo u nastavku.
Fritule od dimljenog morskog goluba by Bota Šare
foto: Filip Popović
Ne gasi ekran dok kuham
Fritule od dimljenog morskog goluba by Bota Šare
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
250
g
Dimljeni morski golub
100
g
Instant kvasac
0,50
žličica
Pivo
50
ml
Voda od kuhanog dimljenog morskog goluba
200
ml
Krumpir
Postupak
Dimljenog morskog goluba skuhati u vodi, zatim ohladiti i narezati na sitne komade.
Krumpir narezati na kockice i skuhati te kada je gotov pripremiti pire.
U brašno dodati hladnu vodu od kuhanog morskog goluba i pivu te sve sjediniti s pireom i narezanim golubom.
Formirati kuglice i pržiti u vrućem ulju.
Servirati s tartar umakom.
Lagano flambirani sashimi od dry aged tune na rikuli i motru by Bota Šare
foto: Filip Popović
Ne gasi ekran dok kuham
Lagano flambirani sashimi od dry aged tune na rikuli i motru by Bota Šare
10 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Fileti odležane divlje jadranske tune
200
g
Rikula
100
g
Ukiseljeni motar
100
g
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Filet lagano zapeći na tavi sa svih strana zatim narezati na fetice debljine pola cm te složiti na podlogu od rikule.
Tunu popapriti po želji te dodati ukiseljeni motar.
Ragu od odležane dry aged tune i domaća tjestenina by Bota Šare
foto: Filip Popović
Ne gasi ekran dok kuham
Ragu od odležane dry aged tune by Bota Šare
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Fileti odležane divlje jadranske tune
1
kg
Maslinovo ulje
4
žlica
Ružmarin - grančica
1
kom
Lovorov list
1
kom
Listići svježeg peršina
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Luk
1
kom
Koncentrat rajčice
1
žlica
Plavac mali - s Pelješca
200
ml
Stonska sol
Svježe mljeveni crni papar
Domaća tjestenina
400
g
Postupak
Na maslinovom ulju dobro prodinstati luk nasjeckan na kockice, dodati češnjak i tunu. Dinstati još 3 minute te zaliti crnim vinom.
Dodati koncentrat rajčice sol, papar, lovor i ružmarin te kuhati pola sata. Pred kraj dodati nasjeckani peršin.
Skuhati tjesteninu te kuhanu tjesteninu umiješati u gotov ragu.
Rolada s kremom od dunje i oraha by Bota Šare
foto: Filip Popović
Ne gasi ekran dok kuham
Rolada s kremom od dunje i oraha by Bota Šare
20 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
SMJESA 1
Sastojci
Žumanjak
6
kom
Šećer
6
žlica
Vanilin šećer
1
kom
Voda
2
žlica
Suncokretovo ulje
1
žlica
SMJESA 2
Sastojci
Bjelanjak
6
kom
Sol
1
prstohvat
SMJESA 3
Sastojci
Povezane smjesa 1 i smjesa 2
0,33
...
KREMA
Sastojci
Maslac
250
g
Šećer u prahu
200
g
Mlijeko
2
žlica
Voda
100
ml
Šećer
100
g
Orasi
100
g
Marmelada od dunje
2
žlica
Postupak
Sastojke za smjesu 1 umutiti i ostaviti sa strane, zatim sastojke za smjesu 2 istući u čvrsti u snijeg te dvije smjese povezati.
Odvojiti 1/3 povezane smjese i u to dodati 2 žlice kakao praha.
U pleh dimenzija 40x 60 cm izliti povezanu smjesu zatim po njoj preliti smjesu 3 te peći na 180 stupnjeva 12 minuta.
Za kremu dobro 15-ak minuta istući maslac, šećer u prahu i mlijeko zatim u 100 g vode dodati 100 g šećera - kada provrije dodati to u smjesu maslaca i šećera u prahu i dobro istući još 10 minuta te dodati mljevene orahe i dvije žlice marmelade od dunje.
Kremu namazati na ispečen i ohlađen biskvit te zarolati.
Dubrovačka torta by Bota Šare
foto: Filip Popović
Ne gasi ekran dok kuham
Dubrovačka torta by Bota Šare
45 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
SMJESA 1
Sastojci
Bjelanjak
8
kom
Šećer
8
žlica
Sok od limuna
1
kom
Limunova korica
1
kom
Vanilin šećer
2
kom
Mljeveni orasi
300
g
SMJESA 2
Sastojci
Žumanjak
8
kom
Šećer
8
žlica
Sok od naranče
1
kom
Narančina korica
1
kom
Vanilin šećer
2
kom
Mljeveni orasi
300
g
GLAZURA
Sastojci
Čokolada za kuhanje
200
g
Maslac
50
g
Mlijeko
4
žlica
Postupak
Bjelanke i šećer izmiksati i dodat sok od 1 domaćeg limuna i naribati njegovu koricu. Promiješati i dodati orahe.
Žumanjke i šećer izmikasti i dodati sok jedne naranče i mljevene orahe sve promiješati.
U kalup promjera 28 cm izliti prvo bijelu smjesu pa žutu smjes. Peći 1 sat na 170 stupnjeva.
Rastopiti čokoladu, maslac i mlijeko te glazurom preliti tortu.
Blagdani u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović