Recepti Božić 29. studenoga 2024.

Imamo 5 odličnih blagdanskih recepata iz restorana Bota Šare

bota šare advent
Slatki blagdani u restoranu Bota Šare
foto: Filip Popović
Advent u zagrebačkom restoranu Bota Šare uvijek je poseban doživljaj. Uživa se u divnim ribljim jelima, ali i prigodnim slasticama nadahnutim pelješkom i dubrovačkom tradicijom

Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa, i to onog tradicionalnog koji nas podsjeća na prave vrijednosti uoči najljepšeg blagdana i završetka godine.

U moru izvrsnih delicija, one pripremljene u restoranima Bota Šare temelje se na tradicionalnim namirnicama, koje su koristili naši stari, ali poboljšanih novim tehnikama pripreme. Zagrebačka Bota ovog Adventa, na čarobno uređenoj terasi u ulici Kralja Zvonimira 124 priprema pravu adventsku bajku. Predlažu i nekoliko specijaliteta koji oduševljavaju autentičnim okusima hrvatskog juga i mirisima Jadrana.

Bota Šare Možda vas zanima... 4 recepta iz restorana Bota Šare za savršeni Badnjak Recepti

bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović

Dry age tuna kao zvijezda blagdanskog menija

Veliki novitet u ponudi restorana Bota Šare svakako je dry age - posebna  tehnika odležavanja i dozrijevanja ribe u za to predviđenim posebnim hladnjacima koji su ove jeseni stigli u Botu. Tu su tehniku razradili do savršenih detalja kako bi dobili najkvalitetnije okuse.

Prirodan okus ribe dodatno je pojačan kroz proces odležavanja. Botin sashimi od odležane divlje jadranske tune izaziva zazubice, dok će ukiseljeni motar koji pucketa pod zubima, svojim morskim okusom, vratiti uspomene na ljetne i sunčane dane. 

bota šare, naranče Možda vas zanima... Odlični slani i slatki recepiti s domaćim narančama iz restorana Bota Šare Špajza

Ragu od odležane jadranske tune s domaćom tjesteninom delicija je dostojna blagdanskog stola. Do izražaja opet dolazi odležano meso jadranske tune u ovoj varijanti obogaćenog ukusnim umakom i dalmatinskim začinima. 

Tanja Šare, mama obitelji, pripremila je fritule od dimljenog morskog goluba kao posebno jelo koje se može kušati samo samo u Bota restoranima. Aroma dimljene ribe koja se lagano nazire u svakom zalogaju otkriva sasvim nove bogate morske okuse.

Slatki su pak zalogaji dubrovačka torta te prefina rolada s kremom od dunje i oraha. To su pravi mali adventski slatki gušti na Bota način.

bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdanski duh u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović

Svih 5 recepata iz restorana Bota Šare donosimo u nastavku.

bota šare advent | Author: Filip Popović Fritule od dimljenog morskog goluba by Bota Šare foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Fritule od dimljenog morskog goluba by Bota Šare
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 250 g
  • Dimljeni morski golub 100 g
  • Instant kvasac 0,50 žličica
  • Pivo 50 ml
  • Voda od kuhanog dimljenog morskog goluba 200 ml
  • Krumpir
Postupak
  1. Dimljenog morskog goluba skuhati u vodi, zatim ohladiti i narezati na sitne komade.


  2. Krumpir narezati na kockice i skuhati te kada je gotov pripremiti pire.


  3. U brašno dodati hladnu vodu od kuhanog morskog goluba i pivu te sve sjediniti s pireom i narezanim golubom.


  4. Formirati kuglice i pržiti u vrućem ulju.

    Servirati s tartar umakom. 


bota šare advent | Author: Filip Popović Lagano flambirani sashimi od dry aged tune na rikuli i motru by Bota Šare foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Lagano flambirani sashimi od dry aged tune na rikuli i motru by Bota Šare
10 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Fileti odležane divlje jadranske tune 200 g
  • Rikula 100 g
  • Ukiseljeni motar 100 g
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Filet lagano zapeći na tavi sa svih strana zatim narezati na fetice debljine pola cm te složiti na podlogu od rikule.  


  2. Tunu popapriti po želji te dodati ukiseljeni motar.


bota šare advent | Author: Filip Popović Ragu od odležane dry aged tune i domaća tjestenina by Bota Šare foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Ragu od odležane dry aged tune by Bota Šare
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Fileti odležane divlje jadranske tune 1 kg
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Ružmarin - grančica 1 kom
  • Lovorov list 1 kom
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Luk 1 kom
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Plavac mali - s Pelješca 200 ml
  • Stonska sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Domaća tjestenina 400 g
Postupak
  1. Na maslinovom ulju dobro prodinstati luk nasjeckan na kockice, dodati češnjak i tunu. Dinstati još 3 minute te zaliti crnim vinom.


  2. Dodati koncentrat rajčice sol, papar, lovor i ružmarin te kuhati pola sata. Pred kraj dodati nasjeckani peršin.

    Skuhati tjesteninu te kuhanu tjesteninu umiješati u gotov ragu.


bota šare advent | Author: Filip Popović Rolada s kremom od dunje i oraha by Bota Šare foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Rolada s kremom od dunje i oraha by Bota Šare
20 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
SMJESA 1
Sastojci
  • Žumanjak 6 kom
  • Šećer 6 žlica
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Voda 2 žlica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
SMJESA 2
Sastojci
  • Bjelanjak 6 kom
  • Sol 1 prstohvat
SMJESA 3
Sastojci
  • Povezane smjesa 1 i smjesa 2 0,33
  • ...
KREMA
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Šećer u prahu 200 g
  • Mlijeko 2 žlica
  • Voda 100 ml
  • Šećer 100 g
  • Orasi 100 g
  • Marmelada od dunje 2 žlica
Postupak
  1. Sastojke za smjesu 1 umutiti i ostaviti sa strane, zatim sastojke za smjesu 2 istući u čvrsti u snijeg te dvije smjese povezati.


  2. Odvojiti 1/3 povezane smjese i u to dodati 2 žlice kakao praha.


  3. U pleh dimenzija 40x 60 cm izliti povezanu smjesu zatim po njoj preliti smjesu 3 te peći na 180 stupnjeva 12 minuta.


  4. Za kremu dobro 15-ak minuta istući maslac, šećer u prahu i mlijeko zatim u 100 g vode dodati 100 g šećera - kada provrije dodati to u smjesu maslaca i šećera u prahu i dobro istući još 10 minuta te dodati mljevene orahe i dvije žlice marmelade od dunje.


  5. Kremu namazati na ispečen i ohlađen biskvit te zarolati.


bota šare advent | Author: Filip Popović Dubrovačka torta by Bota Šare foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Dubrovačka torta by Bota Šare
45 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
SMJESA 1
Sastojci
  • Bjelanjak 8 kom
  • Šećer 8 žlica
  • Sok od limuna 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Vanilin šećer 2 kom
  • Mljeveni orasi 300 g
SMJESA 2
Sastojci
  • Žumanjak 8 kom
  • Šećer 8 žlica
  • Sok od naranče 1 kom
  • Narančina korica 1 kom
  • Vanilin šećer 2 kom
  • Mljeveni orasi 300 g
GLAZURA
Sastojci
  • Čokolada za kuhanje 200 g
  • Maslac 50 g
  • Mlijeko 4 žlica
Postupak
  1. Bjelanke i šećer izmiksati i dodat sok od 1 domaćeg limuna i naribati njegovu koricu. Promiješati i dodati orahe.


  2. Žumanjke i šećer izmikasti i dodati sok jedne naranče i mljevene orahe sve promiješati.


  3. U kalup promjera 28 cm izliti prvo bijelu smjesu pa žutu smjes. Peći 1 sat na 170 stupnjeva.


  4. Rastopiti čokoladu, maslac i mlijeko te glazurom preliti tortu.


bota šare advent | Author: Filip Popović Blagdani u restoranu Bota Šare foto: Filip Popović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.