Snijeg, hladnoća... jednostavno zima, vrijeme je kad jedemo uglavnom tešku zimsku hranu (osim ako nismo na nekoj dijeti, odnosno baš se čvrsto držimo svojih novogodišnjih odluka). Čeznemo za osvježavajućim zalogajima, a jedno od dobrodošlih rješenja zimi su - sočne naranče, vitaminske bombe prepune okusa.
Tako razmišljaju i u restoranima Bota Šare gdje su naranče među zvijezdama zimskog menija. Obitelj Šare dobro zna prepoznati blagodati naranača, pa tako koristi i one slatke, ali i divlje, gorke naranče koje nekim jelima donose posebnu aromu.
Naranča, bila ona divlja ili slatka, zaštitni je znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu - od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa sve do Pelješca koji u svom okrilju nema tu sočnu voćku. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatke i ljute naranče koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.
I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko arapskog stanovništva, dok slatka naranča na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.
Izgledom je gorka naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću, odnosno gorkastim okusom. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od njezina 'mesa' radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve pošto se vjeruje ima umirujući učinak na organizam.
U današnje se vrijeme obje vrste naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
U obitelji Bota Šare slatka naranča se koristi cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine od nje prave arancini - ušećerena narančina korica.
Ovog siječnja na njihovom meniju, a koji možemo pripremiti i u vlastitom domu, nalaze se sjajna slana i slatka jela s narančama: salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja te panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve. Sve recepte donosimo u nastavku.
Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima
Konzervirana riba
Sastojci:
- 1 kg palamide
- 1.2 dcl octa
- 0.8 dkg krupne stonske soli
- voda
- lovorov list
- ružmarin
- papar u zrnu
Postupak:
- Ribu ubaciti u mješavinu octa i soli dodati vode koliko je potrebno kako bi se prekrila riba, dodati začinsko bilje te kuhati 45 minuta do 1 sat.
- Kada je riba kuhana prebaciti ju u sterilizirane teglice, prekriti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja te dobro zatvoriti.
Salata
Sastojci:
- 100 g konzervirane palamide
- 50 g zelene salate i rikule
- 20 g slatke naranče
- domaćih kapara po želji
- sol po želji
- papar po želji
- maslinovo ulje po želji
Postupak:
- Konzerviranu palamidu usitniti na manje komade, naranču također.
- Pomiješati s ostalim sastojcima te servirati.
Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja
Emulzija
Sastojci:
- 1 dcl soka naranče
- 1 žlica meda
- maslinovo ulje po potrebi
Postupak:
- Sastojke izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta smjesa.
Carpaccio
Sastojci:
- 100 g svježeg gofa
Postupak:
- Gofa narezati na tanke fetice, posložiti u krug na plitki tanjur te emulziju servirati u sredinu.
- Posoliti i popapriti te dodati ostale sastojke po želji - bosiljak, kapare, naribani parmezan.
Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve
Panna cotta
Sastojci:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 150 ml mlijeka
- 60 g šećera
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 4 g želatine
Postupak:
- Sve sastojke osim želatine staviti u teću i ugrijati. Prije nego što zakipi maknuti s plina te zatim dodati želatinu prethodno zamiješanu u 2 žlice vode.
- Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama na hlađenje.
Marmelada od divljih naranči i mrkve
Sastojci:
- 3 kg domaćih gorkih naranči
- 0,5 kg očišćene slatke naranče
- sok od 2 limuna
- 600 g domaće mrkve
- 0,5 kg šećera
Postupak:
- Naranče dobro oprati, zatim oguliti od kore i bijelih opni, 1/4 kora ostaviti za kuhanje.
- Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve koštice te ih dobro vezati u gazu.
- Očišćene naranče, koru, koštice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri.
- Maknuti s vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 minuta. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.