Marmelada od naranče mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s narančama! Iako postoji cijeli niz kupovnih marmelada, pekmeza i džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaće marmelade kakvu su nekada pripremale naše mame, bake i prabake. A neke još i pripremaju!
Pregršt je ideja i načina na koje možeš iskoristiti domaću marmeladu od naranče! Slatku, mirisnu i neodoljivu marmeladu od naranče možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu mirisnih kolača.
U nastavku ti donosimo recept za starinsku domaću marmeladu od naranče.
Priprema staklenki bitan je korak
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.
Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Isprobaj i sljedeće recepte s narančama: