Recepti Doručak 11. siječnja 2025.

Najbolji recept za domaću marmeladu od naranče

Doručak
45 MIN
45 MIN
20
JEDNOSTAVNO
Marmelada od naranče
Pripremi domaću marmeladu od naranče
foto: Roman Odintsov/Pexels
Donosimo odličan recept za divnu domaću marmeladu od naranče, da ih sačuvaš za cijelu godinu

Marmelada od naranče mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s narančama! Iako postoji cijeli niz kupovnih marmelada, pekmeza i džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaće marmelade kakvu su nekada pripremale naše mame, bake i prabake. A neke još i pripremaju!

Pregršt je ideja i načina na koje možeš iskoristiti domaću marmeladu od naranče! Slatku, mirisnu i neodoljivu marmeladu od naranče možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu mirisnih kolača. 

U nastavku ti donosimo recept za starinsku domaću marmeladu od naranče. 

 | Author: Unsplash Recept za domaću marmeladu od naranče foto: Unsplash

Priprema staklenki bitan je korak

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.

Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

džem od naranče | Author: Roman Odintsov/Pexels Domaći džem od naranče foto: Roman Odintsov/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Domaća marmelada od naranče
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Naranča 4 kom
  • Šećer 200 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Sok od naranče 100 ml
  • Voda 350 ml
Postupak
  1. Naranče oguli pomoću nožića (oguli samo tanku narančastu koru, bez bijelih dijelova.).


  2. Koru nareži na manje komadiće, stavi ju u posudu, prelij ju vodom i kuhaj ju oko 30 minuta nakon vrenja. Koricu procijedi, a vodu u kojoj se kuhala baci. 


  3. Ostatak naranče oguli od bijelih dijelova i odstrani koštice, a meso naranče nareži na što manje komadiće. 


  4. Komadiće naranče stavi u lonac s kuhanim koricama naranče, šećerom, sokom od naranče i 350 ml vode te kuhaj sve zajedno oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće.


  5. Krupne dijelove naranče po želji možeš dodatno usitniti štapnim mikserom.  


  6. Kad je marmelada dovoljno gusta, ulij ju u zagrijane sterilizirane staklenke te ih dobro zatvori i pasteriziraj otprilike 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 150°C.


Isprobaj i sljedeće recepte s narančama:

 

deserti od naranče Možda vas zanima... SLATKA ZIMA Recepti za 3 slasna recepta s narančama Recepti Možda vas zanima... Kuglof s maslinovim uljem, narančom i ružmarinom oduševit će sve sladokusce! Kolumne Salata od radiča i naranči Možda vas zanima... Osvježavajuća zimska salata od radiča i naranči Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.