Ovaj sezonski tart sastoji se od prhkog tijesta s kakaom, sloja pečene kreme od badema, filetiranih naranči i slatkog preljeva od naranče i džema od marelica. I kombinacija okusa i presjek tarta su podjednako dobri!
Priprema traje otprilike dva sata, ali postupak možeš razvući i na 2 dana. Naime, kremu od badema možeš napraviti unaprijed jer u hladnjaku u zatvorenoj posudi može stajati čak 3 dana.
Za pripremu upotrijebi kalup za tart ili kalup za tortu promjera 22 ili 23 cm.
Tart od naranče i badema
Sastojci - za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 70 g šećera
- 15 g kakaa
- 1/2 žličice soli
- 170 g maslaca
Sastojci - za kremu od badema:
- 100 g bademovog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 2 žličice brašna
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žličica narančine korice
- 1 jaje (L)
- 1 žlica tamnog ruma
Ostali sastojci:
- 5 naranči
- 3 žlice narančinog soka
- 25 g šećera
- 2 žlice džema od marelica
Postupak:
- Pripremi 5 naranči. Najprije naribaj žličicu korice koja će ti kasnije trebati za pripremu kreme. Potom odreži krajeve naranči s obje strane kako bi mogle uspravno stajati na ravnoj podlozi i oštrim nožem odreži koricu i bijela vlakna. Naranče razreži na kriške jednake duljine pa ih rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje koji će upiti višak tekućine.
- Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto (brašno, kakao, šećer i sol) pa im dodaj rastopljeni maslac. Oblikuj tijesto i utisni ga u kalup za tart ili kalup za tortu, tako da trećinom tijesta obložiš rubove. Nekoliko puta vilicom probodi tijesto.
- Peci tijesto otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pa pusti da se hladi.
- Dok se tijesto hladi, pripremi kremu od badema. Bademovo brašno, glatko brašno i šećer u prahu pomiješaj u jednoj posudi. U drugoj posudi izmiksaj maslac s koricom naranče i soli pa umiješaj suhe sastojke. Dodaj jaje i rum i još kratko miksaj.
- Potom pripremi preljev od narančinog soka, šećera i džema. Najprije zagrij 25 g šećera i 3 žlice narančinog soka do vrenja. Makni s vatre i umiješaj džem od marelice.
- Kreni sa slaganjem tarta! Pečenu koru premaži kremom od badema pa naslaži filetirane naranče i premaži ih preljevom od soka naranče i džema. Peci otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Gotovi tart pospi bademom u listićima i posluži!