gastro postao
Popodne zasladi fantastičnom kombinacijom badema i maline
Inspiracija za današnji desert dolazi iz Engleske. Riječ je o tradicionalnom Bakewell tartu, nazvanom prema istoimenom gradiću u samom središtu zemlje, koji se sastoji od prhkog tijesta, frangipane paste i džema od maline.
Priprema će ti oduzeti otprilike sat vremena, što uključuje odmaranje tijesta te pečenje, a količina je dovoljna za osam serviranja.
Bakewell tart možeš preliti šećernom glazurom, posuti šećerom u prahu ili poslužiti uz tučeno vrhnje.
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice šećera u prahu
- 140 g hladnog maslaca
- 2 žumanjka
Nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 50 g mljevenih badema
- 1 žličica ekstrakta badema
- 2 jaja (M)
- 3 žlice džema od maline
- 50 g listića badema
Priprema:
- Pomiješaj brašno sa soli i šećerom u prahu pa prstima umiješaj hladni maslac. Kad poprimi grudastu teksturu, dodaj četiri žlice hladne vode i umućena jaja. Još kratko mijesi pa omotaj plastičnom folijom i stavi u hladnjak na pola sata.
- Tijesto razvaljaj i obloži njime kalup promjera 20 centimetara. Pokrij papirom za pečenje, stavi rižu ili grah i peci 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Potom makni papir i peci još maksimalno 10 minuta.
- Za nadjev izmiksaj maslac sa šećerom pa dodaj mljevene bademe, ekstrakt i jaja. Još kratko miksaj.
- Preko pečenog prhkog tijesta najprije premaži džem, a potom i pripremljeni frangipane.
- Pospi listićima badema i peci još 25 do 30 minuta.
Pričekaj da se ohladi prije rezanja. U slast!