Recepti 04. rujna 2022.

Počasti se tartom s džemom i bademima

Bakewell tart foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Popodne zasladi fantastičnom kombinacijom badema i maline

Inspiracija za današnji desert dolazi iz Engleske. Riječ je o tradicionalnom Bakewell tartu, nazvanom prema istoimenom gradiću u samom središtu zemlje, koji se sastoji od prhkog tijesta, frangipane paste i džema od maline.

Priprema će ti oduzeti otprilike sat vremena, što uključuje odmaranje tijesta te pečenje, a količina je dovoljna za osam serviranja.

 

Možda vas zanima... Tradicionalne engleske slastice koje moraš isprobati! Recepti

 

Bakewell tart možeš preliti šećernom glazurom, posuti šećerom u prahu ili poslužiti uz tučeno vrhnje.

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 140 g hladnog maslaca
  • 2 žumanjka

Nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 2 jaja (M)
  • 3 žlice džema od maline
  • 50 g listića badema

 

Možda vas zanima... Victoria - superbrza biskvit torta s domaćim džemom od malina Recepti

 

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno sa soli i šećerom u prahu pa prstima umiješaj hladni maslac. Kad poprimi grudastu teksturu, dodaj četiri žlice hladne vode i umućena jaja. Još kratko mijesi pa omotaj plastičnom folijom i stavi u hladnjak na pola sata.
  2. Tijesto razvaljaj i obloži njime kalup promjera 20 centimetara. Pokrij papirom za pečenje, stavi rižu ili grah i peci 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Potom makni papir i peci još maksimalno 10 minuta.
  3. Za nadjev izmiksaj maslac sa šećerom pa dodaj mljevene bademe, ekstrakt i jaja. Još kratko miksaj.
  4. Preko pečenog prhkog tijesta najprije premaži džem, a potom i pripremljeni frangipane.
  5. Pospi listićima badema i peci još 25 do 30 minuta.

Pričekaj da se ohladi prije rezanja. U slast!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 18:37 08. Studeni 2021.

    mljac