Dva meka, prozračna biskvita, domaći džem od malina i slatko tučeno vrhnje sve su što vam je potrebno za sastavljanje ove torte. Englezi je obožavaju, a jasno nam je i zašto. Priprema se brzinski, izgleda jednostavno, a na stol donosi divne osvježavajuće, a istovremeno slatke okuse.
Torta Victoria, logično, idealna je uz popodnevnu šalicu čaja, no poslužiti je možete u baš svako doba dana, uz baš svaki dodatak.
Na tanjurić tako možete dodati šaku svježih malina, žlicu tučenog slatkog vrhnja ili sladoled, no vjerujte, ovoj jednostavnoj ljepotici zapravo zbilja više ništa od nje same nije potrebno.
Potrebno vam je:
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 5 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Za umak od malina:
- 700 g malina
- 500 g šećera
- Sok jednog limuna
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice šećera u prahu
Postupak pripreme:
- Prvo pripremite biskvit. Umutite maslac i šećer, dodajte prstohvat soli pa miksajte dok ne dobijete nešto svjetliju, kremastu teksturu. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte. Dodajte ekstrakt vanilije, miksajte još kratko. Ugasite mikser i dodajte brašno. Umiješajte ga špatulicom.
- Dobivenu smjesu rasporedite na dva manja kalupa (20
- cm) koja ste najprije obložili papirom za pečenje.
- Pecite na 190 stupnjeva oko 25 minuta do pola sata. Biskvit se mora dići u sredini. Izvadite ga iz pećnice i dobro ohladite.
- Za to vrijeme, pripremite premaz od malina. U posudu stavite 500 g očišćenih malina, dodajte šećer i limunov sok. Stavite na laganu vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi. Kada se otopio, pojačajte vatru i kuhajte još pet minuta uz stalno miješajte kako biste dobili konzistenciju džema. Možete ostaviti i komadiće i koštice, a džem prije upotrebe možete i ocijediti kroz sito, ovisno o željama.
- Slatko vrhnje istucite u čvrstu kremu.
- Na dno stavite jedan biskvit, obilno ga premažite džemom od malina. Na džem slastičarskom vrećicom nanesite i slatko vrhnje.
- Preklopite drugim biskvitom, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Dobar tek!