Ovo je jedan koji je baš takav, proljetni. Sastojci su dovoljni za kalup od 26 cm. Na slici je torta u kalupu od 20 cm i još 4 mini ombre torte uz to.
Našu kolumnisticu Nikolinu možete pratiti na blogu Nikolina's Kitchen i Instagram profilu.
Za podlogu će vam trebati:
- 200 g petit keksa
- 140 g maslaca
- 1 žlica šećera
Krema:
- 200 g mascarpone sira
- 200 g krem sira
- 1 čvrsti jogurt (180 g)
- 200 ml ohlađenog vrhnja za šlag.
- 140 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 10 g želatine u prahu + 4 žlice vode
Sirup od maline:
- 300 g malina
- 3 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 ml vode
- 5 g želatine u prahu + 2 žlice vode
Priprema podloge od keksa:
- Otopite maslac i kistom premažite kalup za tortu.
- Kekse sameljite, pomiješajte s jednom žlicom šećera i preostalim otopljenim maslacem.
- Utisnite kekse na dno kalupa.
Priprema sirupa od maline:
- 5 grama želatine (pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice vode i ostavite da nabubri.
- Maline sa šećerom, vodom i vanilijom kuhajte par minuta.
- Kada se šećer otopio, maline usitnite u blenderu i procijedite. Dok je još vruće ubacite želatinu i miješajte dok se ne otopi.
- Kada se sve sjedinilo stavite sa strane da se hladi.
Priprema kreme:
- Jednu želatinu od 10 g pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Svi sastojci moraju biti dobro ohlađeni.
- Vrhnje za šlag miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag, zatim dodajte krem sir, mascarpone i jogurt.
- Miksajte na najjačoj brzini i dodajte još vaniliju i postupno šećer u prahu.
- Kada je konzistencija kreme dobra, želatinu otopite na laganoj vatri.
- Kada postane opet tekuća, malo ju miješajte dok se ne prohladi i ubacite u kremu.
- Miksati još malo da se dobro sjedini.
Sada kremu podijelite na tri dijela*:
- 1. dio - 300 g (bijela)
- 2. dio - 270 g (roza)
- 3. dio - 210 g (ružičasta)
*Ove mjere ne moraju biti u gram u točne
Slaganje:
- Prvi (bijeli) dio kreme stavite na kekse, poravnajte i ubacite u zamrzivač.
- Kada se sirup od malina ohladio ulijte 100 ml sirupa u drugu kremu (roza) i ostatak sirupa u
- treću kremu (ružičasta). Dobro promiješajte.
- Kada se prva krema stisnula, izvadite iz zamrzivača i pažljivo stavite drugu kremu. Vratite još malo u zamrzivač dok se ne stegne. Zatim stavite pažljivo i treću kremu.
- Tortu ostavite preko noći u hladnjaku.
Dobar tek!