Najljepše je razdoblje u godini. Vrijeme kad najviše vremena provodimo u krugu obitelji i dragih nam ljudi. U Botinoj velikoj obitelji božićne pripreme krenule su u studenom kada se planirala i kreirala božićna dekoracija i ponuda za četiri njihova restorana, a zapravo do Badnjaka sve je posvećeno gostima kojima žele pružiti vrhunsku kvalitetu i obiteljsku atmosferu za vrijeme adventa.
"Bota stvara svoj brend dalmatinskom kulturom. Svake godine koristimo izvorne dalmatinske elemente iz prirode kako bi održali tradiciju. U uređenju smo koristili dalmatinsku borovinu i česminu, odnosno crni hrast koji je specifičan za Dalmaciju. U povijesti je ostavio veliki trag u Dalmaciji u pogledu korištenja u kućanstvu!
Prostor restorana krase i velike moderne zvijezde. Prova je ukrašena također borovinom te svim delicijama Dalmacije kao što su sušene smokve, bademi orasi i drugo. Cilj je bio topla, dalmatinska atmosfera u kojoj ćemo zajedno uživati ovog adventa!",govori dizajnerica Nina Blečić.
Iz baze u Malom Stonu rade se domaći suhi kolačići koji se šalju na ostale lokacije, a uz domaće likere od mrčice, kadulje ili rogača najljepša su dobrodošlica svakom tko posjeti jednu od Botinih adresa diljem Hrvatske.
Sam Badnjak jedan je od najdinamičnijih dana u njihovim restoranima. Kako je taj dan običaj postiti svi žele rezervirati svoju porciju bakalara ili nekog drugog ribljeg specijaliteta iz Bota Šare ponude.
"Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!", govori Tanja Šare.
“Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro. Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina!”, dodaje Tanja.
Zanimljiva je činjenica da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Nakon nje obiteljska je obaveza misa polnoćka, potom Božić u obitelji Šare može početi uz kušanje svih mesnih specijaliteta u kojima uživaju narednih dana. Čarobna božićna bajka nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. Uz mnogo veselja Advent u Boti mjesto je susreta i stvaranja uspomena.
Iz restorana Bota Šare otkrili su nam svoje omiljene recepte za Badnjak, koje donosimo u nastavku. Na izbor imamo čak 3 slana jela i jedan odličan tradicionalni desert.
Orzo od liganja s božićnim aromama
Sastojci:
- 200 g ječma
- 1 l riblje juhe
- 400 g liganja
- 0,5 dl bijelog vina
- 200 g luka
- 1 naranča
- 4 žlice maslinovog ulja
- papar, sol, klinčić, cimet po želji
Postupak:
- Na maslinovom ulju prodinstati luk, zatim dodati lignje narezane na kolutiće.
- Ječam prethodno namočen u vodi 1 sat procijediti te dodati lignjama.
- Zatim podliti bijelim vinom, kad lagano ispari polijevati ribljim temeljcem. Dodati začine po želji te kuhati barem pola sata ovisno o ječmu.
- Pred kraj dodati naranču narezanu na kockice.
Hobotnica à la peka
Sastojci:
- 1,5 kg hobotnice
- 3 luka
- 6 krumpira
- 4 češnja češnjaka
- peršin
- sol i papar po želji
- 1 dcl crnog vina
- maslinovo ulje
- 3 lista lovora
- 1 grančica ružmarina
Postupak:
- Poželjno je svježu domaću hobotnicu prethodno smrznuti pa odmrznuti prije pripreme.
- Krumpire i luk narezati na ploške. Posudu za pečenje premazati maslinovim uljem.
- Povrće posložiti u veću tavu da bude u jednom sloju, preliti maslinovim uljem te dodati začine po želji, začinsko bilje i crno vino.
- Posudu poklopiti pa staviti kuhati na laganu vatru oko sat vremena dok sve ne omekša.
Balotice od dimljene ribe
Sastojci:
- 200 g dimljene ribe
- 100 g kuhanog krumpira
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- 1 šalica brašna (1 šalica = 250 ml)
- 2 šalice krušnih mrvica
- 500 ml ulja za prženje
- sol i papar po želji
Postupak:
- Dimljenu ribu namočiti u vodu par sati, a zatim kuhati pola sata. Očistiti od kosti, usitniti i pomiješati s kuhanim krumpirom te dodati češnjak, peršin i začine.
- Formirati kuglice željene veličine te ih panirati u brašnu, jaju i krušnim mrvicama.
- Pohati 3-4 minute u dubokom ulju.
Kolač od rogača
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica ulja
- 1 šalica brašna
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenog rogača
- 3 naribane jabuke
- 1 prašak za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
Postupak:
- Za biskvit - jaja izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko i ulje te dodatno dobro izmiješati.
- Dodati suhe sastojke te jabuku.
- Peći u plitkoj tepsiji 35-40 minuta na 170 stupnjeva.
- Za glazuru rastopiti čokoladu, dodati 3 žlice ulja, dobro izmiješati te preliti po ispečenom biskvitu.
- Može se konzumirati odmah dok je toplo.