Najljepše je razdoblje u godini. Vrijeme kad najviše vremena provodimo u krugu obitelji i dragih nam ljudi. U Botinoj velikoj obitelji božićne pripreme krenule su u studenom kada se planirala i kreirala božićna dekoracija i ponuda za četiri njihova restorana, a zapravo do Badnjaka sve je posvećeno gostima kojima žele pružiti vrhunsku kvalitetu i obiteljsku atmosferu za vrijeme adventa.
"Bota stvara svoj brend dalmatinskom kulturom. Svake godine koristimo izvorne dalmatinske elemente iz prirode kako bi održali tradiciju. U uređenju smo koristili dalmatinsku borovinu i česminu, odnosno crni hrast koji je specifičan za Dalmaciju. U povijesti je ostavio veliki trag u Dalmaciji u pogledu korištenja u kućanstvu!
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Prostor restorana krase i velike moderne zvijezde. Prova je ukrašena također borovinom te svim delicijama Dalmacije kao što su sušene smokve, bademi orasi i drugo. Cilj je bio topla, dalmatinska atmosfera u kojoj ćemo zajedno uživati ovog adventa!",govori dizajnerica Nina Blečić.
Iz baze u Malom Stonu rade se domaći suhi kolačići koji se šalju na ostale lokacije, a uz domaće likere od mrčice, kadulje ili rogača najljepša su dobrodošlica svakom tko posjeti jednu od Botinih adresa diljem Hrvatske.
Suhe kolače po tradicionalnim recepturama prave u bazi u Malom Stonu
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Sam Badnjak jedan je od najdinamičnijih dana u njihovim restoranima. Kako je taj dan običaj postiti svi žele rezervirati svoju porciju bakalara ili nekog drugog ribljeg specijaliteta iz Bota Šare ponude.
"Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!", govori Tanja Šare.
“Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro. Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina!”, dodaje Tanja.
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Zanimljiva je činjenica da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Nakon nje obiteljska je obaveza misa polnoćka, potom Božić u obitelji Šare može početi uz kušanje svih mesnih specijaliteta u kojima uživaju narednih dana. Čarobna božićna bajka nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. Uz mnogo veselja Advent u Boti mjesto je susreta i stvaranja uspomena.
Iz restorana Bota Šare otkrili su nam svoje omiljene recepte za Badnjak, koje donosimo u nastavku. Na izbor imamo čak 3 slana jela i jedan odličan tradicionalni desert.
Orzo od liganja s božićnim aromama
Orzo od liganja s božićnim aromama
Sastojci:
- 200 g ječma
- 1 l riblje juhe
- 400 g liganja
- 0,5 dl bijelog vina
- 200 g luka
- 1 naranča
- 4 žlice maslinovog ulja
- papar, sol, klinčić, cimet po želji
Postupak:
- Na maslinovom ulju prodinstati luk, zatim dodati lignje narezane na kolutiće.
- Ječam prethodno namočen u vodi 1 sat procijediti te dodati lignjama.
- Zatim podliti bijelim vinom, kad lagano ispari polijevati ribljim temeljcem. Dodati začine po želji te kuhati barem pola sata ovisno o ječmu.
- Pred kraj dodati naranču narezanu na kockice.
Hobotnica à la peka
Hobotnica à la peka
Sastojci:
- 1,5 kg hobotnice
- 3 luka
- 6 krumpira
- 4 češnja češnjaka
- peršin
- sol i papar po želji
- 1 dcl crnog vina
- maslinovo ulje
- 3 lista lovora
- 1 grančica ružmarina
Postupak:
- Poželjno je svježu domaću hobotnicu prethodno smrznuti pa odmrznuti prije pripreme.
- Krumpire i luk narezati na ploške. Posudu za pečenje premazati maslinovim uljem.
- Povrće posložiti u veću tavu da bude u jednom sloju, preliti maslinovim uljem te dodati začine po želji, začinsko bilje i crno vino.
- Posudu poklopiti pa staviti kuhati na laganu vatru oko sat vremena dok sve ne omekša.
Balotice od dimljene ribe
Balotice od dimljene ribe
Sastojci:
- 200 g dimljene ribe
- 100 g kuhanog krumpira
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- 1 šalica brašna (1 šalica = 250 ml)
- 2 šalice krušnih mrvica
- 500 ml ulja za prženje
- sol i papar po želji
Postupak:
- Dimljenu ribu namočiti u vodu par sati, a zatim kuhati pola sata. Očistiti od kosti, usitniti i pomiješati s kuhanim krumpirom te dodati češnjak, peršin i začine.
- Formirati kuglice željene veličine te ih panirati u brašnu, jaju i krušnim mrvicama.
- Pohati 3-4 minute u dubokom ulju.
Tanja Šare i kolač od rogača
Kolač od rogača
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica ulja
- 1 šalica brašna
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenog rogača
- 3 naribane jabuke
- 1 prašak za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
Postupak:
- Za biskvit - jaja izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko i ulje te dodatno dobro izmiješati.
- Dodati suhe sastojke te jabuku.
- Peći u plitkoj tepsiji 35-40 minuta na 170 stupnjeva.
- Za glazuru rastopiti čokoladu, dodati 3 žlice ulja, dobro izmiješati te preliti po ispečenom biskvitu.
- Može se konzumirati odmah dok je toplo.
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare
Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare