Recepti 15. prosinca 2023.

4 recepta iz restorana Bota Šare za savršeni Badnjak

Bota Šare
Hobotnica à la peka - tradicionalni recept iz restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare
gastro postao gastro.24sata.hr
U Botinoj velikoj obitelji, koja uključuje 4 restorana, božićno vrijeme izuzetno je bitno. Sve je posvećeno tradiciji i obitelji, a uoči blagdana pripremaju se recepti ukorijenjeni u tradiciju. Otkrili su nam neke od njih

Najljepše je razdoblje u godini. Vrijeme kad najviše vremena provodimo u krugu obitelji i dragih nam ljudi. U Botinoj velikoj obitelji božićne pripreme krenule su u studenom kada se planirala i kreirala božićna dekoracija i ponuda za četiri njihova restorana, a zapravo do Badnjaka sve je posvećeno gostima kojima žele pružiti vrhunsku kvalitetu i obiteljsku atmosferu za vrijeme adventa.

"Bota stvara svoj brend dalmatinskom kulturom. Svake godine koristimo izvorne dalmatinske elemente iz prirode kako bi održali tradiciju. U uređenju smo koristili dalmatinsku borovinu i česminu, odnosno crni hrast koji je specifičan za Dalmaciju. U povijesti je ostavio veliki trag u Dalmaciji u pogledu korištenja u kućanstvu!

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare  | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare

Prostor restorana krase i velike moderne zvijezde. Prova je ukrašena također borovinom te svim delicijama Dalmacije kao što su sušene smokve, bademi orasi i drugo. Cilj je bio topla, dalmatinska atmosfera u kojoj ćemo zajedno uživati ovog adventa!",govori dizajnerica Nina Blečić.

Iz baze u Malom Stonu rade se domaći suhi kolačići koji se šalju na ostale lokacije, a uz domaće likere od mrčice, kadulje ili rogača najljepša su dobrodošlica svakom tko posjeti jednu od Botinih adresa diljem Hrvatske.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Suhe kolače po tradicionalnim recepturama prave u bazi u Malom Stonu foto: Filip Popović i Bota Šare  | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare

Sam Badnjak jedan je od najdinamičnijih dana u njihovim restoranima. Kako je taj dan običaj postiti svi žele rezervirati svoju porciju bakalara ili nekog drugog ribljeg specijaliteta iz Bota Šare ponude.

"Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!", govori Tanja Šare.

“Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro. Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina!”, dodaje Tanja.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare  | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare

Zanimljiva je činjenica da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Nakon nje obiteljska je obaveza misa polnoćka, potom Božić u obitelji Šare može početi uz kušanje svih mesnih specijaliteta u kojima uživaju narednih dana. Čarobna božićna bajka nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. Uz mnogo veselja Advent u Boti mjesto je susreta i stvaranja uspomena.

Iz restorana Bota Šare otkrili su nam svoje omiljene recepte za Badnjak, koje donosimo u nastavku. Na izbor imamo čak 3 slana jela i jedan odličan tradicionalni desert.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Orzo od liganja s božićnim aromama foto: Filip Popović i Bota Šare

Orzo od liganja s božićnim aromama

Sastojci:

  • 200 g ječma
  • 1 l riblje juhe
  • 400 g liganja
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 200 g luka
  • 1 naranča
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • papar, sol, klinčić, cimet po želji   

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju prodinstati luk, zatim dodati lignje narezane na kolutiće.
  2. Ječam prethodno namočen u vodi 1 sat procijediti te dodati lignjama.
  3. Zatim podliti bijelim vinom, kad lagano ispari polijevati ribljim temeljcem. Dodati začine po želji te kuhati barem pola sata ovisno o ječmu.
  4. Pred kraj dodati naranču narezanu na kockice.

Bota Šare | Author: Filip Popović i Bota Šare Hobotnica à la peka foto: Filip Popović i Bota Šare

Hobotnica à la peka

Sastojci:

  • 1,5 kg hobotnice
  • 3 luka
  • 6 krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • peršin
  • sol i papar po želji
  • 1 dcl crnog vina
  • maslinovo ulje
  • 3 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina

Postupak:

  1. Poželjno je svježu domaću hobotnicu prethodno smrznuti pa odmrznuti prije pripreme.
  2. Krumpire i luk narezati na ploške. Posudu za pečenje premazati maslinovim uljem.
  3. Povrće posložiti u veću tavu da bude u jednom sloju, preliti maslinovim uljem te dodati začine po želji, začinsko bilje i crno vino.
  4. Posudu poklopiti pa staviti kuhati na laganu vatru oko sat vremena dok sve ne omekša.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Balotice od dimljene ribe foto: Filip Popović i Bota Šare

Balotice od dimljene ribe

Sastojci:

  • 200 g dimljene ribe
  • 100 g kuhanog krumpira
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje
  • 1 šalica brašna (1 šalica = 250 ml)
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • 500 ml ulja za prženje
  • sol i papar po želji

Postupak:

  1. Dimljenu ribu namočiti u vodu par sati, a zatim kuhati pola sata. Očistiti od kosti, usitniti i pomiješati s kuhanim krumpirom te dodati češnjak, peršin i začine.
  2. Formirati kuglice željene veličine te ih panirati u brašnu, jaju i krušnim mrvicama.
  3. Pohati 3-4 minute u dubokom ulju.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Tanja Šare i kolač od rogača foto: Filip Popović i Bota Šare

Kolač od rogača

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica mljevenih oraha
  • 1 šalica mljevenog rogača
  • 3 naribane jabuke
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g čokolade za kuhanje

Postupak:

  1. Za biskvit - jaja izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko i ulje te dodatno dobro izmiješati.
  2. Dodati suhe sastojke te jabuku.
  3. Peći u plitkoj tepsiji 35-40 minuta na 170 stupnjeva.
  4. Za glazuru rastopiti čokoladu, dodati 3 žlice ulja, dobro izmiješati te preliti po ispečenom biskvitu.
  5. Može se konzumirati odmah dok je toplo.

 | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare  | Author: Filip Popović i Bota Šare Dizajnerica Nina Blečić zaslužna je za bajkovito blagdansko uređenje restorana Bota Šare foto: Filip Popović i Bota Šare

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.