Recepti 07. prosinca 2019.

Skandinavske poslastice za prste polizati - jesi li ih probala?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ti ponestaje ideja za pripremu božićnih kolača ili ove godine želiš pripremiti nešto novo, donosimo ti 3 recepta za skandinavske slastice koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Hygge nam je svima dobro poznat skandinavski lifestyle koncept, no znaš li pritom na koji način sjevernjaci u njemu uživaju? Naravno, udobni naslonjač, mekana deka i svijeće samo pridonose hygge atmosferi, ali ono što joj daje pravi touch ukusne su skandinavske slastice. Zato ti u ovom članku donosimo tri recepta koja možeš isprobati već ovaj vikend.

Kransekage

Ovi jednostavni keksi od marcipana okusom će oduševiti tvoje ukućane, a u kombinaciji s čokoladom neće im odoljeti apsolutno nitko!

Sastojci za biskvit

  • 250 grama marcipana
  • 125 grama šećera
  • 55 grama pasteriziranih bjelanjaka

Sastojci za glazuru

Sastojci za čokoladni preljev

Priprema biskvita

  1. Ulij bjelanjke u manju zdjelu i dodaj im šećer. Smjesu promiješaj i pusti da stoji 30 do 60 minuta. Za to vrijeme, koristeći stolni mikser, razlomi marcipan na komadiće te mu dodaj prethodnu smjesu šećera i bjelanjaka.
  2. Miksaj sve dok ne dobiješ glatku masu, bez ikakvih grudica (malo duže od 5 minuta). Tijesto stavi u vrećicu za ukrašavanje ili špricu s većim otvorom.
  3. Stavi masni papir na pleh i na njega istisni tijesto duljine 8 centimetara, neka svaki kraj bude zaobljen kao na fotografiji. Kekse peci 14 do 18 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva ili dok ne poprime zlatnu boju.

Priprema glazure

  1. Mikserom na najjačoj brzini 5 minuta muti šećer u prahu i bjelanjke. Glazura bi trebala biti prilično gusta i ne bi se smjela prelijevati kada prestaneš s miksanjem. Stavi glazuru u vrećicu ili špricu za ukrašavanje te počni dekorirati kekse.
  2. Ovaj će postupak biti lakši ako kekse prethodno staviš na rešetku kako bi se glazura tijekom dekoriranja mogla slijevati. Tako će i rezultat biti uredniji.  
  3. Pusti da se glazura skroz ohladi prije umakanja u čokoladu.

Priprema čokoladnog preljeva (opcionalno)

  1. Čokoladu nasjeckaj na komadiće i otopi na pari.
  2. Umoči svaki kraj keksa u otopljenu čokoladu i stavi na lim za pečenje. Nakon toga ostavi kekse da se ohlade.
  3. Kransekage je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Julebolle

Slatke žemljice idealna su božićna poslastica te su dobar kulinarski izazov za one koji imaju malo više iskustva u kuhinji. Iako je priprema pomalo zahtjevna, rezultat je fenomenalan!

Sastojci za tijesto

  • 50 grama svježeg kvasca
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 2 jajeta
  • 100 grama šećera u prahu
  • pola žličice soli
  • 400 grama Belbake glatkog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • pola žličice mljevenog korijandra
  • pola žličice kardamoma
  • 150 grama Belbake grožđica
  • 60 grama kandiranih kockica limunove kore i 60 grama kandiranih kockica od naranče
  • 1 razmućeno jaje

Postupak

  1. Pomiješaj kvasac s mlijekom, dodaj jednu žlicu šećera i pusti da se digne. Zatim mu dodaj jaja, šećer u prahu i sol. 
  2. Nakon toga smjesi polako dodaj brašno te ostale začine, grožđice, kockice limuna i naranče. Miješaj tijesto sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
  3. Nakon toga tijesto prebaci na površinu posutu brašnom te mijesi 5 minuta dok ne postane sjajno, ali ne smije ostati ljepljivo. Zatim tijesto vrati u zdjelu, prekrij prianjajućom folijom i pusti da se diže u hladnjaku 15 minuta.
  4. Potom ga izvadi iz hladnjaka i razvaljaj u kvadrat širine 50 cm i debljine pola centimetra. Preko tijesta rasporedi vrlo tanke kriške maslaca, ali neka budu 10 cm od ruba. Preklopi uglove tijesta preko maslaca tako da se sastaju u sredini.
  5. Zatim pažljivo razvaljaj tijesto u pravokutnik dimenzija 40 cm x 60 cm u malo brašna, pazeći da ono ne pukne i da maslac ostane unutar tijesta. 
  6. Tijesto opet preklopi tako da maslac postane slojevit unutar njega (slično kao i priprema lisnatog tijesta). To ćeš napraviti tako što ćeš donju trećinu tijesta preklopiti na sredinu, a gornju trećinu preko toga. Ponovno razvaljaj tijesto na isti način i postupak ponovi još tri puta.
  7. Podijeli tijesto na dva dijela i razvaljaj ga na približno ¼ - ½ cm debljine. Pritom pazi da priprema ne traje predugo jer će se maslac početi otapati.
  8. Zatim svaki komad podijeli na 12 do 16 kvadrata. Savij sve kutove prema sredini i oblikuj žemljice. Pleh obloži masnim papirom i žemlje stavi tako da su krajevi okrenuti prema dolje. Prekrij krpom i pusti da se dignu još sat vremena.
  9. Zagrij pećnicu na 225 Celzijevih stupnjeva, premaži peciva razmućenim jajetom, stavi u zagrijanu pećnicu i peci 12 do 15 minuta. Kada vidiš da su poprimile zlatno smeđu boju, izvadi ih i uživaj dok su još tople!

Lucia brød

Zašto kruh ne bi mogao biti sladak? Advent je idealno doba za isprobavanje nekih novih jela i okusa, a u kombinaciji s grožđicama i šafranom Lucijin se kruh pretvara u pravu poslasticu za tvoje nepce. 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Postupak

  1. U zdjeli otopi svježi kvasac u toplom mlijeku, a zatim dodaj šafran i miješaj sve dok se smjesa ne digne. Potom joj dodaj rastopljeni maslac.
  2. U zasebnoj zdjeli prosij zajedno brašno i 1 žlicu soli, a zatim umiješaj šećer i grožđice. Ulij smjesu kvasca u suhe sastojke i miješaj sve dok se tijesto ne počne odvajati od ruba posude. Tijesto potom mijesi na pobrašnjenoj radnoj površini 10 minuta, sve dok ne postane sjajno.
  3. Vrati ga natrag u zdjelu i ostavi da se diže pola sata na sobnoj temperaturi. Potom ponovi postupak, samo ovaj put ne moraš pustiti tijesto da se diže već ga odmah podijeli na 22 jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj u ''kobasice'', a zatim savij krajeve tako da svaki komad bude oblikovan kao broj 8. U sredinu svakog kruga stavi jednu grožđicu.
  4. Potom ih stavi u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrij krpom i ostavi da se dižu 30 minuta.
  5. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premaži svaki komad razmućenim jajetom i peci 20 do 25 minuta ili dok sve ne poprimi zlatno-smeđu boju. Dobar tek!

Materijale za pripremu ovih, ali i drugih slastica od ponedjeljka možeš pronaći u Lidlu po povoljnim cijenama!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.