Recepti Desert 18. prosinca 2024.

Savršeni karamel umak gotov za samo 10 minuta!

Desert
10 MIN
10 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Domaći karamel umak gotov za samo 10 minuta
Domaći karamel umak gotov za samo 10 minuta
foto: Natalie Behn/Unsplash
Jednom kad napraviš ova domaći karamel umak, zaboravit ćeš sve kupovne verzije! Dobro prouči naš recept, sijedi preporučene korake i uživaj

Svi mi koji smo ludi za karamelom znamo da ima nešto čarobno u tom toplom, svilenkastom umaku koji obogaćuje (gotovo) svaki desert. Bez obzira na to koristi li se za prelijevanje preko sladoleda, kolača, palačinki ili kave, domaći karamel umak ima okus i teksturu koji nijedna kupovna verzija ne može nadmašiti. Dobra vijest? Priprema je jednostavna i traje svega deset minuta.

Tri osnovna sastojka – šećer, maslac i vrhnje – čine ovaj recept za domaći karamel umak savršenim i za početnike i za iskusne kuhare. Sve što ti treba su lonac, malo koncentracije i nekoliko savjeta.

Domaći karamel umak se brzo priprema pa je važno unaprijed pripremiti sve sastojke jer nema vremena za traženje maslaca ili mjerice za vrhnje dok se šećer topi.

kruške u karamelu Možda vas zanima... Jednostavni i brzi jesenski užitak: Kruške u karamelu Recepti

Savjeti za savršeni karamel umak

Donosimo 4 odlična savjeta koji će ti pomoći da svaki put kod kuće pripremiš savršeni karamel umak:

  1. Koristi lonac debljeg dna: Jednako zagrijavanje je ključ uspjeha. Tanji lonci mogu uzrokovati zagorijevanje šećera prije nego se uopće rastopi.
  2. Pripremi lonac visokih stranica: Kad se dodaje vrhnje, karamel se jako zapjeni i digne pa trebaš dovoljno mjesta kako bi se izbjeglo prelijevanje.
  3. Dodaj vodu prema potrebi: Ako primijetiš da se šećer počinje previše zagrijavati ili neravnomjerno topiti, slobodno dodaj pola šalice vode na početku procesa. To će pomoći da se šećer polako otopi, ali imaj na umu da će trebati malo više vremena da voda ispari prije nego se šećer počne karamelizirati.
  4. Sigurnost na prvome mjestu: Karamelizirani šećer postiže izuzetno visoke temperature pa nosi kuhinjske rukavice i izbjegavaj djecu u blizini štednjaka.

Domaći karamel umak gotov za samo deset minuta | Author: Natalie Behn/Unsplash Domaći karamel umak gotov za samo 10 minuta foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći karamel umak
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šećer 1 šalica
  • Maslac 6 žlica
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
Postupak
  1. Prije nego što počneš, pripremi sve sastojke – maslac i vrhnje drži blizu lonca da ih brzo možeš dodati u lonac kad dođe vrijeme za to. Priprema karamela je brz proces i nećeš imati vremena tražiti sastojaka usred kuhanja.

    Također, vodi računa o sigurnosti – karamelizirani šećer doseže vrlo visoke temperature pa je preporučljivo nositi kuhinjske rukavice i osigurati da nema djece u blizini.


  2. U loncu debljeg dna (2-3 litre) zagrij šećer na srednje jakoj vatri. Šećer će se početi topiti za minutu-dvije. Kad se počne topiti, energično miješaj pjenjačom ili drvenom kuhačom. Šećer će u početku stvarati grudice, ali nastavi miješati dok se ne počne topiti uz rubove lonca.

    Čim se šećer počne topiti, smanji vatru kako ne bi zagorio. Nastavi miješati dok se sav šećer ne rastopi. Kad se rastopi, prestani miješati i, ako želiš, lagano zakreći lonac kako bi se smjesa ravnomjerno ugrijala.


  3. Čim se sav šećer rastopi i poprimi srednje jantarno-smeđu boju, dodaj maslac. Smjesa će se zapjeniti, što je normalno. Miješaj dok se maslac potpuno ne rastopi.

    Ako se karamel zgusne ili formira grudice nakon što dodaš maslac, samo nastavi miješati na laganoj vatri dok smjesa ponovno ne postane glatka.


  4. Kad se maslac potpuno rastopi, makni lonac s vatre i pričekaj tri sekunde. Polako ulij vrhnje u smjesu, neprestano miješajući.

    Očekuj da će se smjesa ponovno zapjeniti i podići pa koristi lonac s visokim stranicama kako bi se spriječilo prelijevanje. Nastavi miješati dok se vrhnje u potpunosti ne sjedini s karamelom.


  5. Miješaj dok umak ne postane gladak i ujednačen. Pusti ga da se hladi u loncu nekoliko minuta, a zatim pažljivo ulij u staklenku otpornu na toplinu. Ostavi ga na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

229 kcal

11 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

27,00 g

9 %

PROTEINI

1,00 g

2 %

A kad napraviš domaći karamel umak, isprobaj ga u ovim receptima!

Možda vas zanima... San snova: Tart s karamelom i kikirikijem Recepti Možda vas zanima... Jabuke i karamel sljubljeni u slasni desert Recepti kokice Možda vas zanima... Kokice s kikirikijem, karamelom i medom Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:07 18. Prosinac 2024.

    Mmmm😋