Počastite se bogatim, neobičnim tartom s kikirikijem i karamelom, koji savršeno pristaje uz žlicu milerama.
Iznenadit će vas spoj okusa, tekstura, ali i nevjerojatna fotogeničnost ovog tarta s kikirikijem i karamelom. Proces pripreme traje otprilike sat vremena, a polovicu će posla odraditi vaša pećnica.
Čuvajte tart na sobnoj temperaturi jer će se u hladnjaku previše stvrdnuti pa biste mogli imati probleme s rezanjem i konzumiranjem.
Sastojci za prhko tijesto:
- 150 g brašna
- Prstohvat soli
- 40 g šećera u prahu
- 120 g ohlađenog maslaca
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za nadjev:
- 50 g maslaca
- 125 g smeđeg šećera
- 110 g meda
- ½ žlice jabučnog octa
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 250 g slanog kikirikija
- Cvijet soli
Priprema:
- Umijesite tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa obložite namašćeni kalup za tart. Izbodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta.
- Pecite tijesto 15-ak minuta pa stavite sa strane kako bi se ohladilo.
- U dubljoj posudi otopite maslac i miješajte dok ne poprimi laganu smeđu boju. Dodajte šećer i med i kuhajte minutu, stalno miješajući.
- Maknite s vatre i pričekajte da se ohladi pa umiješajte jabučni ocat, vaniliju, jaja i kikiriki. Dobro promiješajte pa izlijte u kalup s tijestom.
- Pospite s malo soli i pecite 23-28 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
Ohladite prije rezanja i poslužite s vrhnjem.