Zimska torta od maka

Obogatite zimske dane ukusnom i hranjivom tortom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 412

Potrebno vam je

  • 6 kom jaje kokošje
  • 200 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 1 kom vanilin šećer
  • 1 kom limun
  • 200 g sjemenke maka, sušene
  • 120 g orah, suhi
  • 5 kom jabuka (cijela)

Priprema

  1. Uključi pećnicu na 170 stupnjeva da se grije.
  2. Klasični kalup za tortu (onaj s obručem) namasti ili obloži papirom za pečenje, pospi mrvicama ili brašnom (ako želiš izbjeći brašno onda pospi mljevenim sjemenkama od lana).
  3. Izribaj koricu limuna na plitki tanjur, potom iscjedi sok limuna u posudu u koju ćeš naribati jabuke na ploške i izmješaj ih u soku limuna da ne potamne. Jabuke ne treba guliti, a ribaj ih ribežom za kupus kako bi dobila ploške, tako da jabuku izribaš sa svih strana, a sredinu baciš - tako je najlakše i najbrže.
  4. Odvoji bjelanke od žumanjaka i bjelanjke stavljaj u veću posudu.
  5. Umuti bjelanjke u čvrst snijeg dodajući im trećinu šećera.
  6. U žumanjke stavi prstohvat soli, vanilin šećer i preostali šećer i pjenasto umuti.
  7. Sada uzmi pjenjaču ili žlicu, na čvrsti snijeg izlij pjenu od žumanjka, dodaj 100 g mljevenih oraha te 20 g izlomljenih oraha pa mljeveni mak i koricu limuna, zatim ploške jabuka.
  8. Sve kratko izmiješaj žlicom ili pjenjačom, istresi u kalup, poravnaj smjesu i stavi u pećnicu.
  9. Tortu peci otprilike 55 minuta na 170 stupnjeva i provjeri čačkalicom je li torta pečena.
  10. Pečenu tortu potpuno ohladi u kalupu, a kad se ohladi premjesti je na pladanj ili samo skloni obruč od kalupa.
  11. Možeš je ukrasiti šećerom u prahu.

Izvor Zdrava Krava

Posjeti Gastro.hr