gastro postao
Obogatite zimske dane ukusnom i hranjivom tortom
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 412
Potrebno vam je
- 6 kom jaje kokošje
- 200 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom limun
- 200 g sjemenke maka, sušene
- 120 g orah, suhi
- 5 kom jabuka (cijela)
Priprema
- Uključi pećnicu na 170 stupnjeva da se grije.
- Klasični kalup za tortu (onaj s obručem) namasti ili obloži papirom za pečenje, pospi mrvicama ili brašnom (ako želiš izbjeći brašno onda pospi mljevenim sjemenkama od lana).
- Izribaj koricu limuna na plitki tanjur, potom iscjedi sok limuna u posudu u koju ćeš naribati jabuke na ploške i izmješaj ih u soku limuna da ne potamne. Jabuke ne treba guliti, a ribaj ih ribežom za kupus kako bi dobila ploške, tako da jabuku izribaš sa svih strana, a sredinu baciš - tako je najlakše i najbrže.
- Odvoji bjelanke od žumanjaka i bjelanjke stavljaj u veću posudu.
- Umuti bjelanjke u čvrst snijeg dodajući im trećinu šećera.
- U žumanjke stavi prstohvat soli, vanilin šećer i preostali šećer i pjenasto umuti.
- Sada uzmi pjenjaču ili žlicu, na čvrsti snijeg izlij pjenu od žumanjka, dodaj 100 g mljevenih oraha te 20 g izlomljenih oraha pa mljeveni mak i koricu limuna, zatim ploške jabuka.
- Sve kratko izmiješaj žlicom ili pjenjačom, istresi u kalup, poravnaj smjesu i stavi u pećnicu.
- Tortu peci otprilike 55 minuta na 170 stupnjeva i provjeri čačkalicom je li torta pečena.
- Pečenu tortu potpuno ohladi u kalupu, a kad se ohladi premjesti je na pladanj ili samo skloni obruč od kalupa.
- Možeš je ukrasiti šećerom u prahu.
Izvor Zdrava Krava