3 mješavine začina koje je dobro imati u kuhinji

Aditya Moses/Pexels Mješavine začina jelu daju posve nove okuse
U europskoj kuhinji posebno su na cijeni 3 sljedeće mješavine -  začini za kiseljenje, mješavina začina za kolače i quatre épices, poznata francuska mješavina četiri začina
Vidi originalni članak

Nekoć su smočnice pune začina smatrane simbolom bogatstva, a danas smo sretni jer ih zapravo možemo lako kupiti u svakoj trgovini. Mirodijske mješavine pravo su bogatstvo okusa pa iako su pomalo ‘izašle iz mode’ još uvijek su cijenjene među slavnim chefovima te u pojedinim zemljama. 

U Indiji i Aziji začinske mješavine poput curry praha i dalje jako važne i često se koriste, a u američkoj kuhinji prevladavaju mješavine na bazi čilija. U europskoj kuhinji posebno su na cijeni 3 sljedeće mješavine -  mješavina začina za kiseljenje, mješavina začina za kolače i quatre épices, francuska mješavina četiri začina promjenjivog sastava.

Začini za kiseljenje

Ova mješavina posebno je popularna u Velikoj Britaniji, a služi za kiseljenje voća, povrća i chutneyja te kod pripreme aromatičnog octa. Mješavine često variraju u omjerima no ovo je uobičajeni recept: Pomiješaj po 1 jušnu žlicu cijelog crnog papra u zrnu, bijelih sjemenki gorušice, čilija, zrna pimenta, sjemenki kopra i zdrobljenog muškatnog cvijeta. Tome dodaj 1 štapić cimeta dug oko 5 cm, zdrobljen, 2 smrvljena lovorova lista, 1 čajnu žlicu cijelih klinčića i 2 jušne žlice mljevenog đumbira. Stavi mješavinu u tekućinu za kiseljenje ili je zaveži u vrećice od muslina i izvadi nakon kiseljenja.

 

Kako koristiti začine u kuhanju?

 

Mješavina začina za kolače

Također je najpopularnija u Velikoj Britaniji, no sve je više koristi i razni ljubitelji slastica diljem Europe. Najčešće se dodaje u razne pudinge, torte i kolače, a naravno, kao i u svim mješavinama – omjer sastojaka možeš odrediti prema vlastitom ukusu.

Postupak je sljedeći: Samelji zajedno 1 jušnu žlicu sjemenki korijandra, jedan zdrobljeni štapić cimeta od 5 cm, 1 čajnu žlicu zrna pimenta i 1 čajnu žlicu cijelih klinčića. Umiješaj 1 jušnu žlicu svježe nastruganog muškatnog oraščića i 2 čajne žlice mljevenog đumbira. Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom mjestu izvan dosega svjetlosti.

Quatre épices

Francuzi obožavaju ovu začinsku mješavinu od 4 sastojka, i često je koriste u pripremi suhomesnatih delicija te u manjoj mjeri u pripremi mesa i peradi koja se dugo kuhaju. Sastav je različit, no najčešće se kombiniraju crni papar u zrnu, muškatni oraščić, klinčići i đumbir. Često neke od njih zamijene piment i cimet.

U mlincu za začine ili za kavu samelji 1 vrhom punu žlicu crnog papra u zrnu i 2 žličice klinčića. Pomiješaj ih sa 2 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića i sa 1 žličicom mljevenog đumbira. Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom mjestu, izvan dosega svjetlosti.

Đumbir: Savršen začin od juhe do deserta Dobro je znati Doznaj sve o kurkumi i kako je koristiti

Posjeti Gastro.hr