19. travnja 2016.

Kako koristiti začine u kuhanju?

zacinjavanje hrane.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikada dovoljno savjeta o tome kako čuvati začine, koliki im je vijek trajanja i kako postići intenzivnije okuse...

Začini svako dosadno i neslano jelo mogu pretvoriti u ukusno jelo s karakterom, a prirodan okus hrane zamaskirati i učiniti neprepoznatljivim, pa je stoga važno znati kako ih pravilno primijeniti.

Rok trajanja

Za razliku od biljnih začina koje je najbolje upotrebljavati svježe, ostali začini su gotovo uvijek sušeni i najčešće se koriste mljeveni. Mljeveni začini imaju rok trajanja otprilike 6 mjeseci te bi se trebali čuvati u hermetički zatvorenim posudama na tamnim mjestima. Začini koji nisu mljeveni zadržavaju svoj okus puno dulje te mogu trajati i do 5 godina.

Nemljevene začine najbolje je ribati ili tucati u mužaru netom prije korištenja. Nije preporučljivo dodavati začine direktno iz posude u kojoj se čuvaju jer pare iz lonca mogu prodrijeti u posudu i uzrokovati prerano hlapljenje dragocjenih aroma ili potaknuti stvaranje grudica.

Tostiranjem do više okusa

Najviše okusa dobije se tostiranjem začina odnosno njihovim prženjem na tavi uz neprestano miješanje čime se oslobađaju njihove dublje, kompleksnije arome. I mljevenim začinima kratkim prženjem možemo probuditi arome, no začinima kojima je prošao rok trajanja ni na taj način ne možemo vratiti staru slavu. Prilikom prženja začina važno je pripaziti da začini ne zagore. Pržene začine prije usitnjavanja treba ohladiti jer razbijanjem vruće opne začina dolazi do kvarenja dragocjenih ulja i aroma iz unutrašnjosti.

Začini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pravila koliko i kada

Kako bi se iskoristile sve jedinstvene prednosti određenog začina potrebno je znati u kojoj ga fazi dodati tijekom kuhanja. Općenito vrijedi pravilo da se za postizanje izraženijeg okusa začini dodaju netom prije kraja kuhanja. Začini dugotrajnim kuhanjem gube svoj karakterističan okus, međutim postoje i iznimke. Primjerice, moćne paprene arome kadulje mogu izdržati dugotrajno kuhanje, a lovorov list svoje arome otpušta sporo, stoga je on idealan za dodavanje u jela koja zahtijevaju dulju pripremu.

Što se tiče jela koja se pripremaju bez termičke obrade poput umaka za salate i voćnih sokova, začine valja dodati nekoliko sati prije posluživanja jela kako bi se arome jela i začina međusobno prožele. Kod pripreme umaka za salate, začine umiješajte s octom puno prije dodavanja ulja.

Količina začina koju treba dodati u jelo nije određena nekim općenitim pravilom. Za one koji nisu vični kuhanju, a žele se poigrati začinima, za početak savjetujemo da se pridržavaju prokušanih recepata, a za one željne eksperimentiranja preporuka je početi sa ¼ žličice za količinu koja zadovoljava 4 porcije, pola kilograma mesa, ili 2 šalice juhe ili umaka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.