Boškinac 2009

Postoje vina koja jednostavno morate predano pratiti iz berbe u berbu pišući o njima i unatoč tome što već znate da je riječ o vrhunskom primjerku kojemu nije potreban dodatni medijski prostor s obzirom da se već čvrsto pozicioniralo unutar svoje niše.
Vidi originalni članak

To su vina koja vas svaki puta zadrže iznad čaše, vina koja vam je žao progutati, vina u čijem bi bezvremenskom izričaju i aromama mogli uživati čitav dan. Boškinac je jedno od takvih vina. Iako je riječ o prilično mladoj etiketi, već je steklo veliki broj obožavatelja i gotovo kultni status te predstavlja jedan od najboljih primjeraka bordoških kupaža istočne Jadranske obale. 55% Merlota uz ostatak Cabernet Sauvignona, nakon malo manje od 3 godine poslije berbe napunjeno je u više od 14.000 butelja za koje ne sumnjamo da su već pronašle put do svih ozbiljnijih ugostitelja.

Vrlo duboka tamna rubinska boja sa svjetlijim blistavim odsjajima kao obilježjem svoje adolescentske dobi, potpuno neprozirno. Početna zbijenost i naglašeniji alkoholi vrlo su se brzo pretvorili u aromatsko bogatstvo crnog bobičastog voća poput crnog ribiza i kupine s jedne strane te tamne višnje i sušenih šljiva s druge strane. Herbalna pozadina, grafit i mineralnost ljuštura školjkaša savršena su antipodna kulisa koncentriranoj voćnosti i toplini alkohola.

Nakon dva sata u dekanteru i oko jedan sat u čaši alkohol se povukao a voće ublažilo dozvoljavajući tako tostiranoj pikantnosti hrastovine (lagano zadimljena cedrovina i pržena kava) da se pokaže u barem jednako jasnom svjetlu, zaokružujući mirisni doživljaj i dodajući konačni sloj ozbiljnosti. Na nepcu je vrlo toplo i masivno, gustih i zrelih sitno utkanih tanina koji se pokazuju kroz pjeskovito-prašinastu teksturu, savršeno uravnoteženu koncentriranim voćem. Okusi višnje i šljive s dosta marcipana svojom snagom i punoćom ispunjavaju srednje nepce dok su suho bilje i slatka začinska komponenta preuzeli završetak.

Taninima treba još nešto vremena u boci kako bi se „razlili“ po čitavim ustima što bi se zasigurno trebalo dogoditi kroz pola godine, a možda i prije. Mnogima će u današnjim ekonomskim prilikama cijena od oko 180 kn činiti prevelika i izvan njihovog dosega, međutim riječ je o više nego prihvatljivoj cijeni budući da ovo vino zaslužuje biti ponuđeno u posebnim, svečanim prigodama i za krug ljudi koje će znati cijeniti sadržaj butelje. Postmodernistička bordška kupaža prilagođena mjestu i vremenu – vino koje pokazuje put i s jasnim pogledom naprijed.

Vrsta: crveno vino
Sorta: Merlot i Cabernet Sauvignon
Berba: 2009
Proizvođač: Boškinac
Najbolje pristaje uz: janjeća rebra ili but na žaru, gulaš od veprovine s njokima, kravlji sir s crnim tartufima
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 180 kn

Posjeti Gastro.hr