Butter board izgleda sjajno, ali kad malo razmisliš…

Instagram screenshot Umakanje kruha u maslac, pa ponovno umakanje s istim kruhom...
Daska s maslacem i raznim dodatcima. Uzmeš, mažeš, staviš koji dodatak hoćeš… Wow, kakva fora ideja za tulume i razne proslave! Ili možda ipak ne?
Vidi originalni članak

Svaki TikTok trend koji se pojavi, vrlo lako zapali društvene mreže. Posebno je tako ako se radi o hrani. Ne čudi to previše, jer svi neprestano tragamo za novim idejama, novim inspiracijama kad je riječ o hrani, a sve što TikTok nudi je – brzo i začas gotovo. Ista je stvar i kad je u pitanju novi trend: butter board ili daska s maslacem.

Dobro, kad prvi put vidiš butter board, koju god verziju uzmeš, sigurno ćeš na prvu pomisliti – wow, kako dobro izgleda! I – wow, kako dobra ideja! I, da, čini se kao uistinu zabavna i atraktivna ideja za druženje. Maslac, sobne temperature, namazan na drvenoj dasci, onakvoj na kakvoj obično režemo namirnice, a po maslacu raspoređeni razni dodatci – pršut, sir, salama, začinsko bilje, krupna sol, luk, cherry rajčice, sjemenke… A onda može i slatka varijanta, pa tu mogu biti – smokve, bobičasto voće, bademi, džem, šljive… Ma kombinacije su neograničene!

Nešto slatko i novo Čokoladni kolači od riže s maslacem od kikirikija hit su na TikToku

I onda uzmeš kreker ili kruh, serviran uz butter board, pa ga „umočiš“ u maslac i usput pokupiš malo dodataka odozgo, prema želji već. Pojedeš griz, pa umočiš opet. I tu smo došli do tek jednog od problema. Imaš druženje raznolike ekipe, a svatko od njih može umočiti kruh koji mu je već bio u ustima, nazad u maslac koji će trenutak kasnije netko drugi zahvatiti… No, da.

I to je tek prva u nizu nelogičnosti kod ovog domišljato i privlačno serviranog jela.

Naime, čak i ako volite maslac (a mi ga stvarno volimo!) i čak i ako se radi o savršeno finom maslacu – ne želimo ga jesti toplog niti rastopljenog! I ne želimo ga dijeliti. Čini nam se da je to otprilike kao da dijelimo sladoled na štapiću s nekim. Istina, ovom se problemu može doskočiti donekle, pa ako serviraš uz dasku i noževe za mazanje, to bi moglo biti sasvim u redu.

Čak je Justine Doiron (@Justine_Snacks), koja se smatra začetnicom ovog trenda, izjavila da žali što u samom početku nije sve poslužila s noževima za mazanje. Ali trend je već postao viralan kad je to shvatila i više nije bilo povratka…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Justine Doiron (@justine_snacks)

No, idemo dalje. Daska. Neprestano se vode rasprave stručnjaka je li lošije koristiti drvenu ili plastičnu dasku za rezanje… Shvaćaš? Daske za rezanje su često bogate bakterijama koja ostane u pukotinama koje nastanu zbog rezanja. Nije baš mjesto u koje želiš ugurati maslac, pa ga zatim pojesti. Trebalo bi, dakle, maslac poslužiti na novoj dasci, odnosno onoj koja ne služi za rezanje u kuhinji.

Ima u ovoj priči i treći problem, a tu su se javili stručnjaci (čitaj: liječnici). Maslac u velikim količinama i puno tog čime ćemo ga zamaskirati, između ostalog i sol. Liječnici su butter board trend nazvali „infarktom na dasci“. Ponovno, jasno ti je sve.

Možda smo već dosad trebali naučiti da nije svaki TikTok trend ujedno i pametan trend. Štoviše, treba ih podosta preskočiti da bi se došlo do onog koji jest. Da, zanimljivo je i da, izgleda uistinu dobro i svjetski. No, isplati li se sve ostalo zanemariti?

Ako ipak ustraješ u isprobavanju ovog hita, svakako nas poslušaj barem po ovim stavkama:

  1. Koristi čistu, novu dasku, koja nije služila za rezanje.
  2. Neka butter board bude samo vrlo mali dio posluženog, pa smanji količinu ponuđenog maslaca. Nemoj da bude središnji dio ponude na stolu…
  3. Pripazi na količinu soli!
  4. Ne zaboravi noževe.
  5. Jesmo spomenuli noževe?

I, samo da još jednom napomenemo - uistinu volimo maslac! 

TikTok trend Palačinke od jednog sastojka - biste li ih probali? Green Goddess Salad Green Goddess: Imamo recept za zelenu salatu koja je osvojila TikTok TikTok hit Brza i laka Oreo torta od samo tri sastojka

Posjeti Gastro.hr